În Beciul Cultural al Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va avea loc o expoziție temporară dedicată pasiunii pentru fluturi și insecte a colecționarului Takács Adalbert. Acesta s-a născut în data de 26 august 1924, la Zalău. În anul 1947 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept şi Economie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar în perioada 1948 – 1984 el a lucrat ca economist în mai multe unităţi din oraș, printre care Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă și Direcţia Judeţeană de Statistică. Pe lângă activitatea profesională, acesta a fost pasionat de cunoaşterea lumii insectelor, realizând o colecţie de insecte de pe toate continentele, la aceasta contribuind întreaga lui familie. Din păcate, colecționarul nu se mai află printre noi, însă munca și pasiunea sa este adusă în atenția publicului și a iubitorilor de insecte prin acțiunile și activitățile întreprinse de cercetătorii muzeului.
În urmă cu câțiva ani, una din sălile Galeriei de artă „Ioan Sima” a găzduit o expoziție permanentă de lepidoptere și coleoptere (fluturi și gândaci), în colecția de entomologie numărându-se 12.906 de exemplare cu exponate interesante, provenind din țară și din străinătate. În cadrul colecției se găsește și o subspecie de gândac, din genul Carabus, care a fost identificată de colecționar și care îi poartă numele, „Carabus hampei gutâiensis Takács et Lie”, specia putând fi găsită și admirată în apropierea orașului Baia Sprie, în pădurile de fag. Acest colecționar pasionat de insecte este cel care a redescoperit locul „Gândacului de Zalău”, acesta fiind descoperit la începutul anilor 1900 în împrejurimile orașului de către Zilahi Kiss Endre.
Potrivit datelor oferite de inițiatoarea noii expoziții, Diana Horvat – muzeograf entomolog, cei care vor vizita expoziția vor intra într-o lume fascinantă și captivantă. Colecția care se găsește în patrimoniul muzeului, achiziționată în 1984, îl aduce de această dată în prim plan pe Scarab, fiind urmărite câteva linii de referință: știintific (prezentarea speciei, familiei și a caracteristicilor principale), mitologic (scarabul fiind considerat un simbol în antichitate, un fel de cruce pentru egipteni), rolul speciei în natură (se ridică un semnal de alarmă cu privire la faptul că aceste insecte se află pe cale de dispariție, tot mai puține exemplare găsim pe Meseș și în pădurea Făget din județul Cluj).
În expoziție va exista și un loc special dedicat activității lui Takács Adalbert, biografia și principalele realizări ale colecționarului vor fi prezentate într-un mod inedit vizitatorilor. Legat de momentul în care expoziția va fi deschisă publicului, Diana Horvat ne-a precizat că vernisajul va avea loc în Beciul Cultural al muzeului, la jumătatea lunii februarie.
[…] În Beciul Cultural al Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va avea loc o expoziție temporară dedicată pasiunii pentru fluturi și insecte a colecționarului Takács Adalbert. Acesta s-a născut în data de 26 august 1924, la Zalău. În anul 1947 a absolvit cursurile Facultăţii de Drept şi Economie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar în perioada 1948 – 1984 el a lucrat ca economist în mai multe unităţi din oraș, printre care Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă și Direcţia Judeţeană de Statistică. Pe lângă activitatea profesională,… Citeste mai mult […]