Greu de stârpit, munca la negru iese la lumina de fiecare dată în urma activităților de control desfășurate lunar de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. În luna iulie, în urma controalelor în domeniul Relații de Muncă (RM), inspectorii au depistat patru persoane care lucrau fără a avea întocmit contract de muncă. În domeniul precizat au fost controlați 69 de agenți economici, dintre aceștia 40 fiind sancționați cu 13 amenzi contravenționale în cuantum total de 90.000 de lei și 61 de avertismente. Încălcările prevederilor legale pentru care angajatorii au fost sancționați se referă la: nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară; nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; nerespectarea obligației de eliberare a adeverinței de vechime în muncă la încetarea activității salariatului și nerespectarea de către operatorii de transport rutier a obligaţiei de a descărca şi stoca la sediu, cel mai târziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conducătorilor auto, iar datele din tahografele digitale ale vehiculelor pe care le utilizează, cel mai târziu la fiecare 90 de zile conform prevederilor legale. Tot în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate și avertismente pentru nerespectarea privind munca suplimentară, respectiv munca de noapte; nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, a modificării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic, respectiv completarea registrului cu date eronate sau incomplete și pentru nerespectarea obligației privind informarea ITM cu privire la prestatorii de servicii.
Peste 100 de agenți economici verificați în domeniul SSM
Controalele au continuat și în domeniul sănătății și securității în muncă (SSM) și au vizat în special respectarea prevederilor Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, în cursul lunii trecute inspectorii au verificat 119 agenți economici și au aplicat trei amenzi în valoare totală de 17.500 de lei pentru necomunicarea și necercetarea evenimentului soldat cu vătămarea lucrătorului, respectiv pentru lipsa instruirii lucrătorilor, inclusiv cu privire la riscurile induse de noul coronavirus. Inspectorii au mai constatat că în unele unități nu se asigură echipament individual de protecție pentru toți lucrătorii; controlul medical la angajare sau periodic nu se efectuează conform legislației în vigoare; evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale nu a fost efectuată pentru toate locurile de muncă. S-a mai constatat faptul că, în unele cazuri, nu a fost întocmit planul de prevenire și protecție; nu au fost elaborate instrucțiunile proprii în domeniul SSM pentru toate activitățile desfășurate; scări de acces fără balustradă de protecție și măștile de protecție nu sunt purtate pe toată durata programului de lucru. Pentru deficiențele constatate în ambele domenii de competență au fost dispuse măsuri de remediere.
ITM-ul e o glumă proasta, nu o instituție serioasa.
Eu zic să treacă strada, poate găsesc ceva nereguli sau macar ceva neconcordante intre conditiile de.munca și conditiile de încadrare salariați sau subcontractanti.
O fi prea departe pentru piciorul din al celor de la ITM, poate !?
Dar e absolut normal sa fie așa în județul care are cele mai mici salarii din tara !!! De undeva trebuie sa faci bani să-ți duci traiul.
Tare naiv trebuie sa fii sa crezi că munca la negru o pot stârpi 2-3 funcționari obosiți și care vor doar sa bifeze că au activitate.