Asociația Amicii Muzeului va organiza, în data de 24 septembrie, o serie de activități de reconstituire istorică în Complexul Arheologic Porolissum, în incinta castrului roman. Între orele 12 – 18, vizitatorii vor lua parte la numeroase activități și ateliere interactive. Activitățile propuse de organizatori fac parte din proiectul „Porolissvm: prietenul tinerilor”, având sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Sălaj. Principalul scop al evenimentului este legat de promovarea patrimoniului istoric antic sălăjean. Totodată, evenimentul se înscrie și în programul „Luna patrimoniului”, coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Prin activitățile de reconstituire istorică, organizatorii au în vedere creșterea vizibilității și atractivității Complexului Arheologic Porolissum, a ruinelor istorice cât și a peisajului natural deosebit. Atelierele interactive diverse au ca scop sporirea coeziunii familiale, creșterea gradului de cooperare și interacțiune între membrii comunității locale și nu numai. Totodată, menținerea spiritului competițional și de fair-play în cadrul atelierelor destinate sporturilor din antichitate au menirea de a-i atrage pe tinerii cu spirit de aventurieri.
Accesul publicului la acest eveniment se va face pe baza biletului de intrare în complexul arheologic. Un bilet pentru un adult costă 10 lei. Elevii, studenții și pensionarii vor plăti 5 lei, intrarea fiind liberă pentru copiii cu vârsta sub 7 ani.
Cu privire la aportul muzeului în cadrul acestui proiect, Corina Bejinariu – managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău ne-a declarat că „trebuie să se înțeleagă că în acest caz nu este vorba de Porolissum Fest, eveniment pe care noi l-am organizat până acum. Aceasta este prima ediție a proiectului organizat de asociația noastră. Desigur, este vorba tot despre o manifestare bazată pe reconstituire istorică. Publicul va avea acces la eveniment doar duminică, însă sâmbătă se vor așeza taberele de luptă și se va filma pe tot parcursul zilei. Prin materialul video obținut se are în vedere crearea unei reconstituiri a vieții militarilor din acele vremuri. Este nevoie de aceste materiale documentare care fac mult mai ușor accesul publicului la o informație corectă, reală și foarte bine documentată de cercetătorii noștri. Noi ne implicăm în partea de promovare a evenimentului, prin mijloacele proprii dar și prin rețeaua de parteneriate școlare. Dincolo de latura strict educativă, Porolissum-ul are nevoie de proiecte de acest gen. Această finanțare obținută de Asociație nu se va pierde după cele două zile de eveniment, acest pas trebuie să producă efecte în timp, să anime gustul și interesul cetățenilor pentru manifestări istorice de acest gen și să poată continua cu noi ediții”.
Legat de importanța evenimentului pentru comunitate, Dan Băcueț – președintele Asociației „Amicii Muzeului” și cercetător în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ne-a precizat că „este important să atragem tinerii la evenimente de reconstituire istorică din județ. Complexul Arheologic Porolissum merită vizitat. Am pregătit multe ateliere interactive prin care dorim să-i apropiem pe vizitatori de istoria locurilor, modul și stilul de viață al civililor și militarilor care au trăit pe aceste meleaguri. Prin jocurile de anticitate pregătite și activitățile competiționale intenționăm să-i îndepărtăm, chiar și pentru câteva ore, pe tineri de mirajul telefoanelor și tabletelor”. Totodată, cercetătorul spune că prin acest eveniment se dorește să se obțină și o familiarizare a publicului cu echipamentele și armele din antichitate. Cei curioși să vadă cât de greu sau de ușor de mânuit erau aceste arme precum și de secretele prin care armele erau făurite în vremurile vechi sunt așteptați să viziteze castrul roman. Dan Băcueț a sintetizat motivele pentru care ar trebui să ajungeți în acest sfârșit de săptămână la Porolissum astfel: „haideți la Porolissum, monumentul în sine poate prinde viață din nou și chiar poate fi viu doar prin prezența publicului. AVE POROLISSVM!”
[…] Asociația Amicii Muzeului va organiza, în data de 24 septembrie, o serie de activități de reconstituire istorică în Complexul Arheologic Porolissum, în incinta castrului roman. Între orele 12 – 18, vizitatorii vor lua parte la numeroase activități și ateliere interactive. Activitățile propuse de organizatori fac parte din proiectul „Porolissvm: prietenul tinerilor”, având sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Sălaj. Principalul scop al evenimentului este legat de promovarea patrimoniului istoric antic sălăjean. Totodată, evenimentul se înscrie și în programul „Luna patrimoniului”, coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Prin activitățile… Citeste mai mult […]