Prima activitate a proiectului „Tinerii – parte a comunităţii europene”, acţiune din cadrul programului „Promotori pentru democraţie europeană al Biroului de Informare” al Parlamentului European din România, s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Zalău. Evenimentul, ce a fost găzduit sâmbătă, 25 iulie, de cafeneaua Interieur, a fost organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Sălaj, alături de Group of the European Youth for Change (GEYC), unul dintre promotori fiind sălăjeanca Denisa Matei, preşedinte al structurii reprezentative a elevilor la nivel de judeţ.
În prima parte a zilei, echipa CJE şi GEYC a reunit tineri interesaţi de mobilităţile europene de care pot să beneficieze elevii, studenţii şi nu numai. Participanţii la eveniment au aflat despre cum pot aplica, în ce constă o mobilitate europeană, care sunt costurile, posibilele bariere, dar şi care sunt beneficiile unei astfel de experienţe pe termen scurt şi lung. Pe lângă acestea, cei prezenţi au putut descoperi care sunt drepturile pe care le are un cetăţean al Uniunii Europene în raport cu programele actuale de mobilităţi.
În a doua parte a zilei, voluntari din cele două organizaţii au provocat comunitatea locală să scrie pe o tăbliţă ce consideră că merită tinerii. Mesajul începea “Tinerii merită….”, iar răspunsurile au fost din cele mai variate,începând cu “mai mult timp liber”, “locuri de muncă” până la “un viitor mai bun”. “Considerăm că acest gen de activităţi stimulează interesul membrilor comunităţii de a fi mai activi şi de a se gândi mai mult la ceea ce fac zi de zi deoarece contribuie la schimbarea treptată a zilei de mâine”, a declarat echipa CJE. O parte dintre participanţii la workshopul de dimineaţă afirma, la finele activităţii, că “ne mai dorim astfel de eveniment la care putem descoperi lucruri noi de care putem beneficia”. “Am ţinut nespus de mult ca reprezentanţii asociaţiei să vină şi la Zalău, tocmai pentru a putea să fie şi tinerii din judeţul nostru mai bine informaţi cu privire la oportunităţile de care pot să beneficieze în diferite contexte europene. Sper ca măcar o parte dintre ei să aibă curajul să iasă din anonimat şi să revină în oraşul nostru cu alte idei şi perspective pe care să le dea mai departe. La începutul lunii septembrie va mai urma o altă activitate din cadrul proiectului <<Tinerii- parte a comunităţii europene>> cu participarea şi a unor instituţii locale”, a precizat Denisa Matei, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Sălaj.
Consiliul Judeţean al Elevilor Sălaj este unica structura reprezentativă a elevilor la nivelul judeţului Sălaj, prin CNE, for consultativ al Ministerului Educaţiei, promotor al proiectelor şi programelor care încurajează dezvoltarea personală a elevilor, voluntariatul şi implicarea în comunitate. Scopul principal este de a apăra şi promova drepturile şi interesele elevilor şi de a implica elevii în actul educaţional, viaţa civică, socială şi culturală. Group of the European Youth for Change – GEYC este o organizaţie românească înfiinţată în 2010. GEYC este un membru al Consiliului consultativ privind Tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului.