Strategia de dezvoltare a Asistentei Medicale Primare conceputa de Ministerul Sanatatii pentru urmatorii opt ani aduce schimbari importante in sistemul sanitar. Unul din punctele asupra carora s-a insistat indelung priveste rezolvarea problemei resurselor umane din domeniu, problema care ar putea fi ameliorata prin crearea unui flux de medici de familie rezidenti. De asemenea, se doreste crearea de posibilitati pentru medicii tineri de a intra in sistem si a deschide un cabinet de practica in medicina de familie.
Ministerul Sanatatii a elaborat Strategia de Dezvoltare a Asistentei Medicale Primare pentru perioada 2012-2020 si planul de actiune ce vizeaza implementarea acesteia, la realizarea documentelor fiind utilizata expertiza specialistilor europeni de la Oxford Policy Management, printr-un proiect finantat de Banca Mondiala.
Strategia de dezvoltare a Asistentei Medicale Primare urmareste asigurarea planificarii, in urmatorii opt ani, a resurselor umane prin crearea unui flux de medici de familie rezidenti , dar si prin crearea de posibilitati pentru medicii tineri de a intra in sistem si a deschide un cabinet de practica in medicina de familie. Potrivit reprezentantilor MS, documentul mai urmareste asigurarea unor metode de plata sustenabile si promotoare de performanta pentru cabinetele medicilor de familie, imbunatatirea calitatii serviciilor medicale din acest domeniu, precum si imbunatatirea capacitatii organizationale in medicina de familie.
Cele mai importante puncte ale strategiei sunt reprezentate de masurile care se vor implementa pentru imbunatatirea accesibilitatii medicinei de familie in zonele rurale si izolate.
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj apreciaza ca strategia sus amintita este una benefica sistemului sanitar.