Ministerul Afacerilor Interne anunţă: Cărţile de identitate biometrice devin realitate

Noile documente de identificare ale românilor devin o certitudine, după ce zvonurile legate de schimbarea cărţilor de identitate au circulat în ultimii doi ani. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice proiectul privind trecerea la buletinele biometrice. Potrivit proiectului de lege, carte electronică de identitate vor avea şi minorii, aceasta urmând să înlocuiască şi cardul de sănătate. Actualele acte de identitate vor fi înlocuite aşadar cu unele electronice, cu microcip, cu excepţia cazurilor în care titularii refuză în mod expres acest lucru din motive religioase sau de conştiinţă. 

Noile cărţi de identitate, care pot fi eliberate la cererea părinţilor şi pentru copii, indiferent de vârstă, vor conţine următoarele date: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, imaginea facială, codul numeric personal, adresa de domiciliu, prenumele părinţilor titularului; precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, amprentele a două degete. De asemenea, potrivit proiectului, cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate. Buletinul biometric va conţine, pe lângă imaginea amprentelor digitale stocate în cip, şi date medicale, astfel încât cardul de sănătate nu îşi va mai găsi utilitatea. Deşi MAI nu a publicat date referitoare la forma şi mărimea cardului, surse din minister spun că noile buletine vor fi mai mici decât actualele cărţi de identitate.

 Garanţii suplimentare de securitate pentru cetăţeni şi instituţii

 Reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulaţie a unui nou document de identificare – electronic – care să asigure, cetăţenilor, garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI, în sisteme informatice ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat. Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice precum bancare, fiscale, sociale, financiare, de educaţie şi altele. Proiectul prevede posibilitatea obţinerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate.  

Opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi. Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se vor elibera  cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Prin proiect se propune  eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel,  „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Prin apariţia buletinelor biometrice, cardul naţional de sănătate îşi va înceta valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate. 

 

 

 

 

 

3 Thoughts to “Ministerul Afacerilor Interne anunţă: Cărţile de identitate biometrice devin realitate”

  1. Anonim

    „Realitate”, „certitudine”, „zvonuri”, „proiect” – cum vine asta?. În „realitate”, cu „certitudine” nici nu există măcar vreun proiect legislativ!

  2. greu...

    De ce comentezi aiureli inainte sa te documentezi? Proiectul LEGISLATIV se afla pe prima pagina a site-ului MAI, in dezbatere publica. Intra si verifica inainte sa insiri toate prostiile aici.

    Acolo zice cam asa:

    “În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenţa persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor […]”

    S-a inteles?

Leave a Comment