Patru militari ai Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău i-au înmânat preşedintelui Klaus Iohannis, la Carei, de Ziua Armatei, drapelul tricolor. Cei patru – maior Claudiu Sava, plutonier major Daniel Magdaş, sergent major Daniel Dosa şi maistru militar Adelina Pop – fac parte din echipa Invictus, iar pentru a ajunge la Carei, au alergat în noaptea anterioară cu drapelul la piept pe traseul Zalău-Carei.
Demersul lor a fost ultima etapă a Ştafetei Veteranilor, organizată de grupul Invictus România pentru al treilea an consecutiv. Ştafeta, constând în drapelul românesc, a fost purtată de membrii grupului peste 800 de kilometri, între Bucureşti şi Carei, fiind refăcut, astfel, traseul armatei române care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. „Startul celei de-a treia ediţii a Ştafetei Veteranilor a fost dat în 19 octombrie, aceasta derulându-se pe itinerariul Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sibiu-Alba Iulia-Cluj-Napoca-Zalău-Carei. În 24 octombrie, militarii zălăuani au preluat ştafeta de la colegii lor din garnizoana Cluj-Napoca şi au pornit spre localitatea Carei”, a declarat comandantul Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău, locotenent-colonel Nicolae Gabriel Oros.
Potrivit spuselor sale, în 25 octombrie, ultimul schimb al ştafetei, reprezentat de militarii Batalionului “Voievodul Gelu”, a ajuns la Ansamblul Monumental “Glorie Ostaşului Român”, locul de desfăşurare al festivităţilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei Române. Acolo, în aplauzele a sute de persoane, sălăjenii au oferit şefului statului tricolorul, simbolul naţional care i-a însufleţit pe români în momentele grele de luptă.
Deşi acţiunea Invictus se află la a treia ediţie, este pentru prima dată când drapelul purtat pe traseul din 1944 este înmânat preşedintelui ţării, în anii anteriori, el fiind oferit unui veteran de război, susţine plutonierul major Daniel Magdaş, unul dintre cei patru militari care au luat parte la acest demers. “Nu am ştiut că preşedintele României va fi cel care va primi tricolorul. A fost o surpriză extrem de plăcută pentru noi. Ne-a spus că ştie despre Invictus şi despre scopul grupului, amintind că a pedalat pentru a susţine campania noastră”, mărturiseşte militarul.
Grupul Invictus România a luat fiinţă în urmă cu trei ani, scopul fiind strângerea de fonduri pentru a-i sprijini pe militarii români răniți în teatrele de operații din Afganistan să participe la Jocurile Mondiale Paralimpice.
Sălăjenii au comemorat martirii români căzuţi pentru eliberarea capitalei ungară
În paralel cu demersul echipei Invictus, un pluton al Batalionului din Zalău, în frunte cu comandantul Nicolae Gabriel Oros, a luat parte la Budapesta, în Cimitirul Central Rakoskeresztur, la ceremonia de comemorare a militarilor români care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea capitalei Ungariei. Sălăjenii au constituit garda de onoare.
La această acţiune a participat ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, consulii generali ai României la Gyula, Florin, Trandafir Vasiloni, şi la Szeget, Ioan Fodoreanu (sălăjean de origine), ataşatul militar la Ambasada României în Ungaria, col. Toma Ştefan Savu (fost ofiţer al Batalionului din Zalău), membri ai comunităţii româneşti şi ai Ministerului Apărării Patriei din Republica Ungară.
La monumentul Eroilor Români din Parcela de Onoare Românească din Cimitirul Rakoskeresztur din Budapesta se organizează, anual, ceremonii militare cu depuneri de coroane, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor şi Zilei Armatei României. În acest cimitir sunt îngropaţi peste 100 de militari români care au căzut în luptele purtate pentru eliberarea capitalei ungariei în cel de-al Doilea Război Mondial. Parcela de Onoare Românească a cimitiruluii din Budapesta a fost inaugurată cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, în 25 octombrie 2007.