Militari, pompieri și jandarmi și-au unit forțele, joi, pentru a ajuta, în cele mai afectate zone din Sălaj, la înlăturarea efectelor inundațiilor produse cu o zi înainte.
Ploile torențiale căzute în noaptea de marți spre miercuri au dus la inundarea a peste 500 de case din 31 de localități și a aproape 2.000 de hectare de teren, un total de 31 de persoane fiind evacuate.
Printre cele mai afectate localități se numără Surduc, cu 150 de persoane sinistrate, peste 52 de case în care apa ce a ajuns până la înălțime de un metru a lăsat un mâl gros de o palmă și toate fântânile din sat inundate, asfel încât a fost nevoie de intervenția Armatei pentru a aduce apă potabilă cu cisternele pentru săteni.
Importante forțe umane din rândul militarilor și pompieri s-au mobilizat la Surduc pentru a-i ajuta pe sinistrați, militarii muncind pentru scoaterea mâlului din case și din curți, iar pompierii pentru scoaterea apei din curți, beciuri și fântâni.
„Astăzi, lucrăm la Surduc cu 30 de oameni de la Armată și ISU, iar mâine vom suplimenta cu zece oameni de la jandarmerie, deci vor fi 40, iar prin Crucea Roșie am distribuit pachete cu alimente pentru 40 de persoane. Cei de la Armată aduc apă potabilă și apă menajeră. La Surduc e cea mai gravă situație din punctul de vedere al caselor și gospodăriilor afectate. În rest, desigur, mai sunt probleme pe drumuri comunale, dar se lucrează și remediem în timp cât mai scurt. Am mai avut zece oameni la Criștolț și 15 la Bobota și Derșida, de la Armată, ISU și Jandarmerie. Mâine avem solicitări pentru zece oameni la Bobota, vor merge de la Unitatea Militară din Șimleu Silvaniei și suplimentăm la Surduc pentru a termina de scos nămolul de prin curți și case. Avem motopompe cu care scoatem apa din beciuri și din fântâni, iar DSP a repartizat deja pastilele pentru dezinsecția apei din fântâni”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Ionel Ciunt, prefectul județului Sălaj.
Potrivit acestuia, din cele 31 persoane evacuate miercuri din fața furiei apei, din care 19 din Surduc, doar opt, chiar din localitatea menționată nu s-a putut întoarce la locuințele proprii și au rămas cazate la rude.
Una din gospodăriile în care în după-amiaza zilei de joi mai mulți militari se luptau cu apa și nămolul este cea a Anei Roșu, în vârstă de 74 de ani, ce locuiește singură.
„Doamne dă-le bucurie și la tătă familia lor celor care m-au ajutat. A fost dezastru. Acum mă duc să curăț molul de sub canapea. Sunt singură. Soțul mi-a murit de nouă ani și copii n-am avut. Când o venit apa m-am cântat bugăt, dar ce să fac. Molul a fost în casă de-o palmă, iar apa nici nu mai zâc. În grădină aveam cinci fire (rânduri — n.r.) de pere (cartofi — n.r.), mălai, mazăre, dubleți (dovleac — n.r). Poftim, amu nu-s nicări!”, povestește cu lacrimi în ochi bătrâna.
Cu doar o zi înaintea inundațiilor, bucăți impresionante de grindină și un vânt puternic au provocat pagube importante în sute de gospodării și pentru mii de hectare de culturi agricole.
Conform ultimelor date centralizate până joi, de Instituția Prefectului Sălaj, inundațiile și grindina căzute în perioada 25-27 mai au afectat 73 de localități din județ, respectiv peste 1.300 de case, aproape 1.200 de anexe gospodărești și circa 12.000 de hectare de terenuri agricole, vii și livezi, pășuni și fânețe.
Sergiu Moldovan
Schimbările produse în interiorul vostru vor atrage după sine schimbări în exterior. Veţi culege ceea ce aţi semănat. O faceţi chiar acum. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:stanciu.dana1965@yahoo.com