Bugetul local al municipiului Zalău are serios de suferit de pe urma celor care nu şi-au achitat taxele, impozitele sau amenzile, atât persoane fizice cât şi juridice. Procedura de recuperare a creanţelor este una mai mult decât anevoioasă având în vedere că numai anul trecut s-au emis mii de somaţii şi titluri executorii însă fără prea multe rezultate. Primăria Zalău trebuie să recupereze de la contribuabili, persoane fizice și juridice, nu mai puțin de 14,6 milioane de lei, potrivit reprezentanților municipalității. Persoanele fizice sunt mai îndatorate decât agenții economici. Zălăuanii care nu și-au achitat taxele și impozitele locale ori amenzile au adunat datorii la bugetul local de 8.592.118 lei. Agenții economici au restanțe de 6.029.947 de lei. În această categorie nu intră datoriile firmelor aflate în procedură de insolvență.
Cei mai mari datornici nu și-au plătit impozitul pe clădiri
Mai mult de o treime din datoriile înregistrate în contul persoanelor juridice aparțin unei singure societăți comerciale. Pentru că nu și-a plătit impozitul pe clădiri mai mulți ani la rând, agentul economic a adunat o restanță de 2.382.918 lei. În acest caz, Primăria Zalău a cerut în instanță recuperarea creanțelor. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, care vor decide modul în care vor fi stinse datoriile. La capitolul persoane fizice, în topul datornicilor se află un zălăuan care trebuie să plătească impozite de 72.155 de lei. Potrivit oficialilor Primăriei, respectivul a construit mai multe imobile, însă nu și-a achitat impozitul aferent.
Somații, popriri și sechestru în cazul a 7.881 de datornici
Aproape 15 la sută din populația Zalăului este datornică. 6.951 de persoane fizice au primit din partea Primăriei somații de plată sau le-au fost înființate popriri pe venituri ori conturi. În acest an au fost înregistrate 1.263 de noi cazuri. Restul de 5.688 de cazuri reprezintă datorii ale zălăuanilor acumulate în anii precedenți. În cazul persoanelor fizice, 616 agenți economici au primit somații, le-au fost puse popriri pe conturi. Sunt și cazuri în care s-a pus sechestru pe bunuri. Aceleași măsuri au fost luate și în cazul a 314 societăți comerciale, care au acumulat datorii la bugetul local în anii precedenți.