Mii de centrale şi coşuri de fum au pus viaţa sălăjenilor în pericol

 

În plină iarnă, centralele de apartament care prezintă scurgeri de gaz ori coşurile de fum înfundate, care nu permit evacuarea dioxidului de carbon, constituie un real pericol pentru populaţie.

Circa 1.900 de centrale de apartament din Sălaj au fost sigilate, în primele 11 luni ale anului, de către reprezentanţii EON Gaz, după ce aceştia le-au găsit cu probleme, în cadrul unor controale făcute în locuinţele populaţiei. „De la începutul anului 2012 şi până la sfârşitul lunii noiembrie, în urma verificărilor şi a reviziilor periodice a instalaţiilor, în Sălaj au fost sigilate, până la remedierea problemelor, circa 1.900 de aparate de utilizare a gazelor naturale care au fost depistate cu neconformităţi la instalaţiile interioare, prezentând riscuri în exploatare”, a declarat purtătorul de cuvânt al EON Gaz Distribuţie România, Oana Demian.

Potrivit sursei citate, prin verificarea şi revizia periodică a instalaţiilor interioare de gaz se pot evita incidente grave, consumatorii fiind potrivit legii, responsabili pentru efectuarea acestor operaţiuni. „Funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor interioare de gaz poate fi afectată de uzura aacestora. Astfel, apariţia unor fisuri, deteriorarea îmbinărilor şi distrugerea în timp a etanşeităţii instalaţiilor de gaz pot favoriza acumulări de gaz care duc la incidente cu urmări deosebit de grave”, a declarat Oana Demian.

Aceasta a spus că toţi consumatorii cărora le-au fost sigilate centralele au fost informaţi de către EON Gaz cu privire la demersurile pe care trebuie să le realizeze pentru readucerea instalaţiei la funcţionarea în condiţii de siguranţă deplină.

Conform legislaţiei în vigoare din domeniul gazelor naturale, efectuarea verificării şi a reviziei tehnice periodice a instalaţiilor de utilizare este obligatorie – verificarea o dată la 2 ani, iar revizia o dată la 10 ani – responsabilitatea pentru efectuarea acestor operaţiuni revenind consumatorilor. Aceştia au obligaţia legală să întreţină instalaţiile interioare de gaze naturale şi să respecte normele de utilizare ale acestora pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă. Dacă în urma verificărilor şi reviziilor sunt depistate neconformităţi, acestea trebuie remediate cât mai repede posibil de către proprietarii instalaţiilor de gaz, exclusiv prin intermediul firmelor autorizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E).

 

 

 

Statistici îngrijorătoare

 

Nu doar centralele de apartament necorespunzătoare au constituit o problemă pentru siguranţa sălăjenilor, la fel de grave fiind situaţiile în care gospodării întregi au fost cuprinse de flăcări pornite de la coşuri de fum neîntreţinute. Un astfel de caz a fost înregistrat la finalul lunii octombrie, în localitatea Făget, soldat nu doar cu pagube materiale, ci şi cu două animale arse de vii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că, în ciuda intervenţiei Gărzii de intervenţie nr. 2 Nuşfalău, flăcările au provocat pierderi importante gospodarului. „Flăcările au cuprins gradjul din gospodărie, iar cauza probabilă de incendiu a fost coşul de fum sau un burlan al coşului de fum deteriorat. Au ars în incendiu doi cai, două tone de plante furajere şi o mare parte din acoperişul anexei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

De altfel, datele statistice ale ISU Sălaj arată că, de la începutul anului şi până în prezent au avut loc 125 de incendii, jumătate din ele fiind înregistrate în perioada sezonului rece şi având drept cauză coşurile de fum şi burlanele defect sau necurăţat (23 la sută), instalaţiile electrice defecte (20 la sută), mijloacele de încălzit improvizate sau nesupravegheate (3 la sută), cenuşă, jar şi scântei provenite de la sistemele de încălzit (2 la sută). „Pericolul de izbucnire a incendiilor este cauzat în principal de defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mare, întrucât acestea sunt utilizate o perioadă mai îndelungată de timp, fără a fi verificate şi reparate. De asemenea, o altă cauză este folosirea instalaţiilor de încălzire improvizate, a burlanelor şi coşurilor de evacuare a fumului construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp”, a spus Jacodi.

 

Recomandări

 

Pentru prevenirea unor astfel de incendii, pompierii militari vin cu recomandări. Astfel, coşurile vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor. Nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc. Coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 metri, acestea fiind permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 de centimetri faţă de pereţii de scândură sau paiantă.

Anul trecut, în judeţul Sălaj au fost înregistrate 26 de incendii din cauza nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor în sezonul rece. Pentru evitarea producerii unor incendii soldate cu pagube materiale ori chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, pompierii enumeră câteva măsuri. Prin urmare, se interzice utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate, precum şi folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Trebuie respectate distanţele de protecţie, dintre sobe şi materialele combustibile. Sobele vor avea pe duşumea, în faţa uşilor, o tablă metalică cu dimensiunile de 50×70 de centimetri. Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă. Este necesară repararea din timp a sobelor, coşurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili. Se interzice alimentarea, indiferent de situaţie, a sobelor în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora, generează de regulă, accidente. Montarea sobelor fără acumulare de căldură se va realiza respectând distanţele de siguranţă faţă de elementele de construcţie realizate din materiale combustibile. De asemenea, este interzisă aprinderea focului utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente.

 

 

 

 

One Thought to “Mii de centrale şi coşuri de fum au pus viaţa sălăjenilor în pericol”

  1. livia

    FUOCCO COSAR ESTE SOLUTIA SIGURA SI IEFTINA DE A-TI CURATA COSUL DE FUM.INF.LA TEL.0744519223 SAU PE WWW DIAVOLINA .RO

Leave a Comment