Mielul de Paste – un lux pentru salajeni

Mielul de Paste - un lux pentru salajeniA ramas mai putin de o luna pana la Paste, iar salajenii isi fac deja socotelile privind banii pe care ii vor scoate din buzunar pentru a marca aceasta sarbatoare asa cum se cuvine. Iar gandurile si calculele sunt justificate in conditiile in care salajenii sunt traditionali de felul lor, iar majoritatea familiilor tin ca in meniul de Paste loc de frunte sa il aiba friptura si drobul de miel, respectandu-se astfel un ritual culinar specific celei mai mari sarbatori a primaverii. In 2012, insa, meniul va fi unul piperat, intrucat pretul mielului pascal se anunta a fi mai mare ca anul trecut.

La fel ca in primavara trecuta, principalul loc de unde populatia va putea cumpara carne de miel va fi Abatorul de ovine din Hereclean, care va fi deschis in luna aprilie pentru a deservi atat Salajul, dar si in vederea exportului de carne de miel peste granita.

25.000 de miei, sacrificati la Hereclean

De altfel, cel mai mare abator din Transilvania estimeaza ca de Paste vor fi sacrificati 25.000 de miei, a declarat Ioan Daraban, presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO) care detine acest abator. Incercam sa ne descurcam. Am pornit abatorul dar, tot asa, o prestare de servicii, un contract pe care il avem pana la Pasti, pe o perioada mai scurta. Practic, speram sa ajungem la 25.000 de capete sacrificate. Este o firma cu care am colaborat foarte bine si anul trecut si care exporta mieii in Italia si Spania. In ceea ce priveste pretul, acesta nu este unul standard, ci este stabilit la intelegere cu beneficiarii serviciilor noastre, a declarat Ioan Daraban.

Abatorul de ovine din Hereclean a fost deschis, in 2009, in urma unei investitii in valoare de 2,5 milioane de euro si a fost catalogat, la data inaugurarii, ca fiind cel mai mare abator de acest gen din Transilvania, avand o capacitate de taiere de 1.600 de oi/zi. In prezent, insa, abatorul functioneaza la capacitate maxima doar in apropierea Pastelui, cand se presteaza servicii de sacrificare a mieilor pentru o firma care exporta carcasele in tari precum Italia sau Spania. Potrivit lui Ioan Daraban, unitatea va continua sacrificarea de miei pentru exportul in tarile arabe si dupa sarbatorile pascale, desi el este concurat de comercianti din Turcia, care cumpara si exporta miei vii. Anul trecut, abatorul de ovine din Hereclean a sacrificat de Paste circa 27.000 de miei, oferind totodata servicii specifice si persoanelor fizice prin organizarea in zona a unei piete unde s-au vandut miei, cumparatorii avand posibilitatea sa sacrifice animalele in conditii controlate de igiena si siguranta

Mai mult cu 5 lei/kilogram

Daca pretul sacrificarii mielilor la abatorul din Hereclean este stabilit la intelegere cu beneficiarii serviciilor prestate de unitatea respectiva, estimarile crescatorilor de ovine privind pretul mielului pascal nu sunt deloc incurajatoare, in conditiile in care acestia sustin ca vor fi nevoiti sa vanda mai scump in 2012, dupa ce au avut de suportat cheltuieli mai mari in ultimul an cu cresterea animalelor. Iulian Pop, din Zalau, este unul din crescatorii de ovine din Salaj care va vinde si in 2012 miei pentru sarbatorile de Paste, la preturi care se anunta ca vor fi mai ridicate decat anul trecut.

2 Thoughts to “Mielul de Paste – un lux pentru salajeni”

  1. Adelina

    *Ionel Daraban 😉

    1. Anonim

      ce e cu Daraban?

Leave a Comment