Chiar daca pana la Paste a mai ramas o luna si jumatate, odata cu intrarea in Post multi salajeni au inceput deja sa se gandeasca la mielul pascal si la pretul la care il vor putea cumpara in acest an. Iar gandurile sunt justificate in conditiile in care salajenii sunt traditionali de felul lor, iar majoritatea familiilor tin ca in meniul de Paste loc de frunte sa il aiba friptura si drobul de miel, respectandu-se astfel un ritual culinar specific celei mai mari sarbatori a primaverii.
Insa, fie ca va fi achizitionat viu, urmand apoi traditionala sacrificare in batatura, sau va fi cumparat deja taiat, mielul s-ar putea sa nu fie la indemana pentru toti salajenii, daca estimarile crescatorilor in ceea ce priveste pretul din acest an se vor dovedi corecte. Iulian Pop, din Zalau, este unul din crescatorii de ovine din Salaj care va vinde si in 2012 miei pentru sarbatorile de Paste, la preturi care se anunta ca vor fi mai ridicate decat anul trecut. „Avem deja mieiluti frumusei, pe care ne pregatim sa ii scoatem la vanzare de Paste. Vom vedea unde se vor putea comercializa, noi vrem sa vindem atat miei vii, pe picioare, cat si gata taiati. Dupa cum am calculat, pretul va fi usor mai mare ca anul trecut, intrucat si cheltuielile pe care le-am avut cu animalele au fost mai mari. Cred ca mieii vii se vor vinde la 12-13 lei/kilogram, fata de 11 lei/kilogram cum i-am dat primavara trecuta. Pentru mielul taiat, pretul estimativ de anul acesta va fi de 25-30 de lei/kilogram, fata de 20-25 de lei/kilogram cat a fost anul trecut”, ne-a declarat crescatorul de ovine.
Acesta explica si cheltuielile crescute cu cresterea animalelor pe care le-au avut de suportat in ultimul an crescatorii de ovine. „Anul trecut, s-au scumpit mult cerealele. Spre exemplu, un kilogram de orzoaica era in 2010 doar 0,4 lei, iar anul trecut l-am luat cu 0,7 lei. Pentru porumb, am platit anul trecut aproape un leu pe kilogram, desi in 2010 il luam la jumatate de pret. Sunt niste diferente de sume pe care le-am resimtit”, ne-a declarat crescatorul de ovine, adaugand ca si cresterile de pret la combustibili au determinat cheltuieli mai mari pentru fermieri.
Salajenii sunt putin ingrijorati de scumpirea mielului pascal si unii din ei sustin ca nu-si vor putea permite sa il includa in meniul de Paste. Doinita L., 64 de ani, din Zalau, ne-a declarat ca pretul anuntat este piperat pentru bugetul familiei sale, astfel ca, probabil, pe masa va avea doar drob de miel, nu si friptura. „Nu pot sa imi permit sa cheltui multi bani, intrucat doua treimi din venitul meu si al sotului merge pe medicamente si intretinere. Incercam sa ne gospodarim cum putem mai bine din restul de bani, nu suntem mofturosi si pretentiosi, asa ca vom avea, cel mai probabil, doar drob, de Paste. Sigur ca ar fi buna si putina friptura, dar daca nu ne permitem, asta e”, ne-a spus femeia.
Silvia D., 33 de ani, din Jibou, ne-a spus ca pretul este cam mare, dar va cumpara preparate si carne de miel, pentru ca „o data in an e Pastele si atunci tinem sa avem meniul traditional”. In rest, spune femeia, se axeaza in ceea ce priveste retetele gatite pe carne de pasare, vita si porc.
Ionica T., 38 de ani, din Zalau, ne-a spus ca nu este un fan al carnii de miel, dar de Paste ii place sa aiba pe masa drob si friptura, de aceea va cumpara un miel pe care il va imparti cu cumnatul sau. „Eu si cumnatul meu cumparam in fiecare an un miel pe care il impartim. In general, preferam sa il luam gata taiat, dar acum sa vedem si care vor fi preturile. Ne orientam atunci. Nevasta mea gateste bine carnea de miel, de aceea imi place sa avem de Paste miel pe masa. In rest, nu pot zice ca sunt un fan al carnii de miel, sincer – prefer carnea de porc”, ne-a declarat zalauanul.
La fel ca anul trecut, Directia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj va autoriza temporar cateva puncte de sacrificare a mieilor pascali, judetul avand un singur abator specializat in acest sens, cel de Hereclean. In perioada urmatoare, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va emite instructiuni pentru anul in curs privind modul si conditiile in care pot fi autorizate temporar aceste puncte.