Inginer zootehnist de meserie, Ştefan Ţifrea s-a specializat în mai multe terapii alternative care, spune el, au rol tămăduitor. Îşi spune „meşterul de oase“ şi susţine că, prin acţiunea manuală asupra musculaturii, pielii şi articulaţiilor, permite corpului uman să activeze procesul de vindecare.
Originar din Miercurea-Ciuc, Ştefan Ţifrea (36 de ani) a petrecut zece ani în Ungaria, unde susţine că s-a specializat în masaj terapeutic, osteoterapie şi terapie cu ventuze, proceduri pe care le pune acum în practică la cabinetul pe care şi l-a deschis în Zalău.
Pentru a-şi însuşi bazele anatomiei umane, atât de necesare perfecţionării lui în domeniul osteoterapiei, bărbatul a urmat un curs de masaj terapeutic: „Cursul de osteoterapie presupunea ca persoana care vrea să înveţe să aibă baze de anatomie umană. Să fac facultatea de Medicină dura prea mult şi, din moment ce Hipocrate spunea că fiecare doctor trebuie să stăpânească arta masajului (din nefericire nu este cazul în zilele noastre), am decis să fac cursul de masaj terapeutic, considerând că aceste două tipuri de terapie se ajută reciproc”.
Mâinile care tratează
A reuşit să-şi îndeplinească visul, devenind osteoterapeut sau „meşter de oase”, cum s-a autointitulat, după ce a urmat un curs de 18 luni sub îndrumarea lui Kulcsar Gabor, un specialist maghiar considerat a fi „părintele” osteoterapiei manuale integrate. „Din păcate, în România foarte puţină lume ştie ce este osteoterapia. Această terapie alternativă reprezintă o combinaţie de elemente preluate din mai multe metode manuale de tratament: chiropractică, osteopatie, Tui-Na şi diverse tehnici de masaj, la care terapeutul din Ungaria a adăugat elemente proprii”, explică Ştefan Ţifrea.
Rezultatul constă într-o metodă de tratare a diferitor probleme ale aparatului locomotor, prin acţionarea manuală asupra structurilor acestuia cu scopul de a îndepărta disfuncţiile identificate şi a restabili mobilitatea lor. „Accentul se pune pe masaj şi alte manipulări fizice ale ţesutului muscular şi a oaselor, intervenţii menite să ajute orice persoană care suferă de dureri ale aparatului locomotor şi nu numai, folosind cele două mâini ale terapeutului”, mai spune sursa citată.
Potrivit spuselor sale, terapia constă în corecţia disfuncţiilor articulare, musculare, a organelor interne, a circulaţiei sangvine şi a energiei: „Scopul este normalizarea proceselor externe şi interne ale corpului şi eliminarea durerii. Prin tratarea şi mişcarea corpului şi a membrelor provocăm stimuli care duc la producerea unor modificări în organism”.
Degetele „meşterul” pun diagnosticul
În opinia terapeutului, majoritatea problemelor cu care se confruntă cei care au trecut pragul cabinetului său au blocaje articulare fie la nivelul bazinului, fie la coloana vertebrală, determinate în principal de lipsa de mişcare şi statul îndelungat pe scaun. Ele nu sunt evidenţiate într-o radiografie, însă Ştefan Ţifrea susţine că le poate identifica la primul consult, doar prin verificarea manuală. Tulburările pe care le determină sunt, însă, multiple: de la dureri de cap, gât, dureri ale coloanei, ale mijlocului ori ale membrelor, la dificultăţi de respiraţie, deformări ale coloanei, lumbago, sciatică, hernie de disc ori dureri articulare.
„Durerea este un semnal de alarmă tras de corpul nostru care ne spune că ceva nu este în regulă. Ceea ce nu ştie multă lume este că problemele apar cu mult timp înainte să apară durerea. Corpul nostru încearcă să se adapteze, să mascheze durerea pentru ca noi să ne putem continua viaţa în linişte. Când nu mai poate face acest lucru, apare durerea”, opinează zălăuanul. El recomandă tuturor pacienţilor săi ca, înainte de a apela la terapiile alternative, să consulte un medic specialist şi atrage atenţia că pentru anumite afecţiuni, cum ar fi artrozele, poate oferi doar tratament simptomatic.
Durerea poate fi cauzată nu doar de blocajele articulare, ci şi de musculatura încordată, de circulaţia sangvină şi limfatică deficitară. „Niciuna nu poate fi tratată cu medicamente. Pentru un rezultat eficient trebuie identificată cauza reală a durerilor, altfel nu facem decât să înrăutăţim situaţia, întrucât în timp pot apărea şi alte probleme”, subliniază osteoterapeutul, adăugând că tratamentul se derulează, de obicei, de două ori pe săptămână, timp de trei săptămâni, după care, dacă starea pacientului se îmbunăţeşte, şedinţele pot deveni săptămânale. Preţul unei şedinţe este cuprins între 40 de lei, pentru o şedinţă de terapie cu ventuze, şi 80 de lei, în cazul unei şedinţe de osteoterapie.
Medicii ortopezi sunt reţinuţi în ceea ce priveşte aceste terapii, cu atât mai mult cu cât ele nu sunt recunoscute oficial în România.
un nr. de contac cu doctorul de oase ?
Nu folosi cuvantul doctor
da unde are un cabinet?
Pe mine m-a convins cand a spus „…daca starea pacientului se imbunatateste…”. DACA!