Conţin substanţe care pot provoca: acnee, hiperactivitate, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor şi alte boli grave.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România a lansat în cursul acestei săptămâni Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „SOS – produsele cosmetice și de îngrijire personală”. Potrivit unor informaţii postate pe site-ul asociaţiei precizate www.apc-romania.ro alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Astfel, în perioada 10 ianuarie – 15 ianuarie 2016, au fost achiziționate din marile structuri comerciale 55 tipuri de șampoane pentru bebeluși şi copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor. Astfel au fost analizate, din punct de vedere al toxicităţii, şampoane provenind din import din ţări precum: Germania, Spania, Franţa, Turcia, Spania, Israel, Bulgaria, Marea Britanie şi Suedia. Potrivit sursei citate, analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată un conferenţiar universitar – dr. Costel Staciu.
Peste 50 de produse analizate
În cele 55 de produse analizate s-au identificat 198 de substanțe, printre care: Acid citric, Acid Lactic, Acid Lauric, Acid Sorbic, Adansonia Digiotata Seed Extract, Alcohol, Alkyl acrylate crosspolymer, Allantoin, Aloe Vera Barbadensis, Amyl cinnamal, Anthemis Nobilis Flower Extract, Anthemis Nobilis Flower Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Avena Sativa Straw Extract, Benzoic Acid, BHT, Bisabolol, Boswelia Serrata Gum, Butylene Glycol, Butyrospermum Parkii Butter, C12-15 Alkyl Lactate, Calcium Pantotherate, Calendula Officinalis Flower Extract şi multe altele, dăunătoare sănătăţii. Potrivit studiului, şampoanele conţin şi parfumuri sintetice care au cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă şi hiperpigmentare. Produsele analizate, conţin şi coloranţi sintetici (CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni. Reprezentanţii APC România atrag atenţia consumatorilor cu privire la faptul că, termenul de valabilitate sau data durabilității minimale este primul aspect pe care trebuie verificat înainte de a cumpăra un produs cosmetic. Acest termen poate fi indicat în două moduri. Pentru produsele cu o dată a durabilității mai mică de 30 de luni, se indică prin inscripționarea zilei (dacă este cazul), lunii și anului până la care produsul își păstrează calitățile, dacă se respectă cerințele de păstrare. Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului. “Totuși, pentru ca produsul să poată fi utilizat în siguranță, nu este suficient ca acesta să fie în termenul de valabilitate. Produsele cosmetice trebuie păstrate la temperaturi sub 22-24 grade Celsius, ferite de umezeală și de razele soarelui. Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, astfel încât să se evite acumularea de praf și bacterii și degradarea compușilor chimici. De asemenea, nu trebuie să adăugăm apă sau creme pentru rehidratarea unui produs uscat”, precizează site-ul menţionat.