Medicii ar putea oferi servicii private in spitalele publice, potrivit noii Legi a Sanatatii, modelul fiind preluat din alte tari din Uniunea Europeana, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Vasile Cepoi. Potrivit lui Vasile Cepoi, pana in urma cu doua saptamani au avut loc consultari pentru a identifica principalele asteptari pe care societatea le are privind noua lege care va reglementa domeniul sanitar si au fost discutate principalele propuneri, urmand sa se stabileasca modul in care acestea vor fi inglobate in actul legislativ. Potrivit Mediafax, secretarul de stat a precizat ca, referitor la asigurarile de sanatate, optiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atat pentru pachetul de baza, cat si pentru cel complementar. “Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru ca presupune multe reglementari, dar lucram la un astfel de proiect, a spus Cepoi.
Acesta a declarat ca un punct asupra caruia toata lumea a fost de acord este acela ca spitalele nu mai trebuie sa fie unitati bugetare pentru a nu mai fi constranse de reglementarile bugetare. Reorganizarea spitalelor in unitati nebugetare ar aduce o serie de avantaje, Cepoi explicand ca in prezent ele trebuie sa se spuna unor reguli care precizeaza cat personal sa aiba, metoda de salarizare, imposibilitatea remunerarii suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanta. Secretarul de stat a spus ca o modificare a actualei legislatii ar da libertate unitatilor medicale de a alege personal, de a face angajari atunci cand e nevoie, de a remunera activitatea fiecaruia in functie de calitatea si volumul muncii, dar si libertatea de a desfasura o activitate privata in sistemul public si care sa aduca beneficii si spitalului.”In majoritatea spitalelor, la ora unu – doua activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleaca in privat pentru ca resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi daca spitalul ar putea sa-i dea posibilitatea sa desfasoare tot in spital aceste activitati private? O astfel de decizie ar aduce beneficii si spitalelor. (….) Nu e o inovatie romaneasca, se intampla in multe tari din Uniunea Europeana. Speram sa facem acest lucru inca din acest an. Vom face modificari la Legea 95, a declarat Vasile Cepoi la conferinta Mediafax.
Secretarul de stat a spus ca forma de reorganizare cea mai acceptata in cadrul dezbaterilor a fost fundatia, adaugand ca se doreste implementarea acestui lucru inca din acest an, printr-un proiect pilot. “Vrem sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele si in ce masura decizia va fi primita cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un numar mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Esantionul trebuie sa ne dea date semnificative si trebuie sa cuprinda toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orasenesc, din fiecare categorie va trebui sa avem cate un spital, a mai spus Vasile Cepoi.
Secretarul de stat a mai vorbit si despre posibilitatea infiintarii unei autoritati nationale care sa evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu si pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate si care ar trebui sa treaca la sistemul suplimentar de asigurari.