A intrat recent în vigoare legea care limitează numărul persoanelor ce se pot înregistra, la aceeași adresă, cu domiciliul sau reședința. Legea, care a intrat în vigoare în data de 10 iunie, precizează că maxim 10 persoane pot locui la aceeași adresă, indiferent dacă vorbim despre domiciliu sau reședință. Este bine de știut faptul că rudele nu sunt incluse în noua lege.
Legea 162/2023 a adus mai multe modificări Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Una dintre noutăți este chiar limitarea numărului de persoane care își pot stabili domiciliul sau reședința la o adresă. Potrivit Legii 162/2023, “nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Această restricție se aplică, identic, și în cazul înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind reședința, adică în cazul obținerii vizei de flotant.
Legea în cauză nu produce efecte la nivelul membrilor familiei extinse. Potrivit legii în cauză, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul sau soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală, până la gradul al patrulea.
Prin grad de rudenie în linie dreaptă, rudele de gradul întâi sunt copiii şi părinţii, iar de gradul al doilea, nepoţii şi bunicii. Pe de altă parte, dacă ne referim la linia colaterală, atunci fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa şi nepotul, de gradul al treilea, iar verii primari, de gradul al patrulea.
O altă noutate apărută în textul Ordonanței de urgență 97/2005 se referă și la introducerea de amenzi pentru cei care nu locuiesc la adresa menționată în buletin.
Potrivit noii legi, persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au la dispoziție 15 zile (pentru a-și putea schimba actele sau pentru a-și face mutația), în caz contrar aceștia riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 40 – 80 de lei. Totodată, acum a apărut și obligația ca gazdele celor ce nu au înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, să-i însoțească pe aceștia la autorități, în vederea luării în spațiu.
[…] A intrat recent în vigoare legea care limitează numărul persoanelor ce se pot înregistra, la aceeași adresă, cu domiciliul sau reședința. Legea, care a intrat în vigoare în data de 10 iunie, precizează că maxim 10 persoane pot locui la aceeași adresă, indiferent dacă vorbim despre domiciliu sau reședință. Este bine de știut faptul că rudele nu sunt incluse în noua lege. Legea 162/2023 a adus mai multe modificări Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Una dintre noutăți este chiar limitarea… Citeste mai mult […]
[…] A intrat recent în vigoare legea care limitează numărul persoanelor ce se pot înregistra, la aceeași adresă, cu domiciliul sau reședința. Legea, care a intrat în vigoare în data de 10 iunie, precizează că maxim 10 persoane pot locui la aceeași adresă, indiferent dacă vorbim despre domiciliu sau reședință. Este bine de știut faptul că rudele nu sunt incluse în noua lege. Legea 162/2023 a adus mai multe modificări Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. » Mai multe detalii […]