Măsuri guvernamentale în domeniul sănătății pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus

Pe data de 4 februarie, Guvernul Orban a emis o OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus. Mai exact, au fost asigurate fonduri în valoare de 220 milioane lei pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență.
La ora actuală, cererea pe piața internațională a crescut exploziv și toate statele înregistrează mari dificultăți în a achiziționa stocurile medicale de care au nevoie. Mai mult decât atât, unele state, cum ar fi Germania, au impus restricții la exportul de dispozitive și materiale sanitare. De exemplu, ca să achiziționăm 80.000 de măști de la o companie germană cu care aveam contract a trebuit să se intervină pe canale diplomatice. (Notă: Germania a revenit de atunci asupra deciziei, relaxând măsurile de interzicere a exportului).
În ultimelele trei zile, au ajuns în România 3.000.000 măști FFP2; 2,7 millioane de mănuși de examinare; 20.500 ochelari de protecție; 84.000 mănuși de protecție; 37.800 combinezoane. În funcție de evoluția epidemiei de COVID-19, stocurile vor ajunge între una și două luni.
Începând cu ziua de luni, 13 aprilie, crește capacitatea de testare la 5.000 de teste pe zi. Inițial am început de la o capacitate de testare de 600 de teste pe zi. La această creștere vor contribui cele 16 extractoare automate pentru care Unifarm a prevăzut achiziţia și care vor fi distribuie în teritoriu; unul a fost dirijat deja către Bihor.
Programul național de testare include 36 de centre de testare, România începând de la trei centre. Avem în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR. Pentru a crește capacitatea de testare în toate județele în permanență sunt organizate cursuri de instruire ale biologilor și medicilor de specialitate din spitale și sunt autorizate cât mai multe centre de testare.

În perioada 6-7 aprilie 2020, Compania Unifarm SA a achiziționat și a adus în țară mai multe transporturi de echipamente medicale și produse dezinfectante, după cum urmează: 2.245.000 măști FFP2 și ochelari de protecție; 20.000 viziere; 300.000 combinezoane, din care 200 000 combinezoane speciale utilizate în secțiile de terapie intensivă (ATI); 923.000 mănuși latex; 114.000 mănuși vinil; 2.000.000 măști chirurgicale cu 3 pliuri; 36.000 tone dezinfectant pentru suprafețe. Aceste materiale sanitare și echipamente de protecție merg cu prioritate către spitalele din prima linie.
300.000 de combinezoane de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și transportate în România. Zborul din 7 aprilie este al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud. Costurile au fost acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României și a fost executat cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus, a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.
O aeronavă militară a adus pe 2 aprilie din Turcia 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3, destinate personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.
Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare, în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA și cu CN ROMARM SA, companie din subordinea Ministerului Economiei, au făcut recepția primului lot de 15 de izolete de concepție și producție românească. Producem 30 de izolete pe săptămână.
Romarm, compania Ministerului Economiei, este în curs de aducere a patru linii de producție de măști FFP2 și va produce 500 de mii de bucăți pe zi, producția totală în România urmând să fie de un milion de măști pe zi.
Scanerul termic, 100% concepție românească, prin care se identifică starea febrilă și transmite rezultatul în timp real, a fost lansat pe 7 aprilie, de IOR, companie din industria națională de apărare, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și Pro Optica, societate cu capital de stat din indutria de apărare. Produsul denumit CONDOR SR-FD poate fi folosit la controlul accesului în zone cu flux mare de persoane, pentru reducerea timpului de evaluare a stării febrile, în locuri precum aeroporturi, metrou, frontieră, spitale (triaj), instituții publice, sau oriunde există un flux mare de oameni.
E aproape finalizată testarea camerelor cu presiune negativa, care vor permite ca, in cazul în care există pacienţi care se interneaza intr-un spital care nu e destinat tratarii persoanelor infectate cu coronavirus, sa poata fi izolate in astfel de camere.
Am aprobat protocolul de tratament pentru COVID-19 pe baza recomandărilor Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății. Protocolul va fi actualizat pe măsură ce dovezile științifice legate de tratamente se adună. Am luat legătura cu producătorii medicamentelor pentru a asigura necesarul de tratament, în contextul în care toate țările cer aceleași medicamente. Dirijăm către fiecare spital dublul numărului de pacienţi ca şi cantitate, pentru tratament. Am reușit să obținem donații de medicamente sau discounturi semnificative. Ne uităm cum putem simplifica regulile de donație în această perioadă (Notă: conform Codului Civil, pentru o donație cu valoare peste 25.000 lei trebuie semnată în prezența unui notar și se plătesc taxe notariale).
Am acreditat în regim de urgență mai multe firme românești care și-au schimbat linia de producție pentru a produce măști de protecție și combinezoane ce pot fi folosite împotriva Covid 19. Am făcut același lucru cu companii care produceau înainte produse cosmetice și care acum produc biocid, așa cum este compania Farmec de la Cluj. Au fost acreditate trei institute ale Ministerului Apărării Naționale pentru a aviza dispozitivele medicale şi a le autoriza, respectiv măștile, combinezoanele şi un institut – Institutul Cantacuzino – pentru biocide. Practic, scurtcircuităm acel termen lung la Comisia de biocide şi la Agenția Națională a Medicamentelor, și care punea frâne birocratice în producerea acestora în țară.
Antibiotice Iași va relua producția a două medicamente cerute de piață – respectiv paracetamol și novocalmin.
Producția locală de măști de protecție deja a început. Am agreat cu o companie românească că va produce, în scurt timp, 1.000 de combinezoane zilnic și care, din 15 aprilie, va produce 500.000 de măști zilnic pentru populație şi 150.000 de măști pe zi pentru spitale, astfel că se va ajunge la aproximativ 4 milioane de măști produse lunar.
Suntem în discuții cu 4-5 mari producători locali care lucrează pentru a fabrica ventilatoare mecanice, cu prioritate, dar și paturi ATI.În câteva săptămâni ar putea începe producția.
Am elaborat planul de acțiune pentru organizarea spitalelor pe 3 faze pentru a prelua pacienții cu COVID-19.
Una din principalele prevederi ale stării de urgență este aceea că, pentru o durată de 6 luni, spitalele și centrele medicale pot angaja medici și personal auxiliar atât de necesar în această perioadă.
Am construit un spital mobil (ROL II, din curtea Institutului Ana Aslan) unde se vor trata cazurile ușoare, care va deveni funcțional foarte repede (urmează a fi branșat la utilități).
România se confruntă de multă vreme cu lipsa medicamentelor din farmacii din cauza exportului către alte state din UE. În această perioadă, pentru a asigura necesarul de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare pentru pacienții români, Ministerul Sănătății a aprobat de urgență un ordin prin care se interzice temporar exportul paralel. (Notă: Ministerul Sănătății a revenit cu completări pentru a permite livrările de medicamente către Republica Moldova. Discutăm cu Comisia Europeană pentru a aplica măsuri proporționale care să asigure disponibilitatea produselor medicale necesare în această perioadă și în același timp solidaritatea UE).
Pe data de 18 martie, am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică și am reglementat normele metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină.
Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență.
Pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră. Prescripțiile medicale vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.
Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere.
Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
Taxa clawback s-a plafonat la nivelul valorii aferente trimestrului 4 al anului trecut, la 27,65%. Reglementarea are ca scop plafonarea aceste contribuții, pentru că, într-o altfel de situație, creșterea acestei contribuții la un nivel care nu ar putea fi susținut ar provoca discontinuități în asigurarea tratamentului pacienților și în asigurarea medicamentației necesare.
Avem grijă de pacienții cronici. Simplificăm regulile pentru ca aceștia să își primească medicamentele în continuare în perioada de distanțare socială prin prelungirea valabilității rețetelor, exceptarea de la prezentarea cardului de asigurat în farmacie sau permiterea de consultații la distanță.
Încurajăm donarea de sânge. Nevoia de sânge nu a scăzut în acestă perioadă, dar numărul de donatori s-a înjumătățit. Centrele de transfuzii au implementat reguli suplimentare de protecție a personalului și donatorilor.
Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un mesaj ferm de continuare a activității de vaccinare cu respectarea măsurilor de protecție de către și în beneficiul personalului medical, părinților și copiilor. În situația actuală, avem obligația să prevenim îmbolnăvirile la copii care pot fi evitate prin vaccinare mai mult ca oricând.

8 Thoughts to “Măsuri guvernamentale în domeniul sănătății pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus”

  1. Anonim

    Vom munci si vom lupta, pacea o vom apara, noile lozinci liberale. Da despre actiunea sparanghelul, nimic, nimic !

  2. Anonim

    Observ că publicația „Magazin Sălăjan” s-a transformat în TRÎMBIȚĂ electorală a pnl! Cînd am verificat ultima dată, era Guvernul României, NU guvernul pnl!

    1. Anonim

      E bine că ați schimbat drapelul pnl cu o siglă guvernamentală. Cît despre asigurarea bolnavilor cu medicamente, Euthyrox-ul, despre care guvernul MINTE că există în farmacii, tot la export merge, spre îmbogățirea prietenilor guvernanților?

  3. Anonim

    Lauda de sine nu miroase a bine!!! S-ar putea sai-i coaste la alegeri!!!

  4. Anonim

    Mereti mai postacilor ros-albastru de mai sus !Oricat v ati screme ,dupa ce va trece aceasta pandemie ,o sa va taxam urat de tot la vot pe noul USL=PSD+USR+.

    1. Anonim

      NU FI ASA DE SIGUR….

  5. Cufuriciosii !

    Libaralii au inceput sa se cam cace pe dumnealor, zile in sir au facut clabuci la gura contra bugetarilor grasi dusi in spate de nefericitii de la privat dar, cand sa treaca la fapte, surpriza, nu mai dau afara bugetari. La fel au facut si cu taierea pensiilor speciale, nici vorba, la fel cu taierea cu 25% a salariilor nerusinate pe perioada starii de urgenta. Nimic, nimic !

  6. Anonim

    16:23 si 18:24 ,unul si acelasi postac rosu care #vremdezbatere ,pulitrukul ,etc.Un neica nimeni ,un psihopat notoriu.Vezi ca de ciuma rosie nu scapi ,poate ii scapa de guvidul19.Doamne ajutati !Pesedeii tai din parlament s-au opus taierii pensilor speciale care mai noi vad ca intemeiaza noul USL=PSD+USR+ .

Leave a Comment