Care este procesul de cumpărare a unui autoturism pentru necesitățile familiei? La prima vedere, pare ceva destul de simplu, dar ca la orice achiziție care implică sume consistente, există câțiva pași esențiali pe care este bine să-i luați în considerare pentru a nu arunca banii pe fereastră.
Pasul 1. Stabiliți care vă sunt necesitățile.
Ce frumos ar fi să-ți poți lua o mașină nouă pentru că-ți place culoarea ei. Pentru majoritatea dintre noi funcționalitatea unei mașini este mult mai importantă decât aspectul ei. Întrebările pe care trebuie să ni le punem înainte de a începe căutările propriu-zise:
– Câți pasageri este important să pot transporta deodată?
– Pe ce fel de drumuri voi merge cel mai mult: autostradă, drum național / județean sau forestier? Am nevoie de 4×4?
– Cât de mult timp voi pierde în trafic aglomerat și cât de important este consumul în aceste condiții?
– Cât de mare trebuie să fie portbagajul?
– Voi transporta copii în scaune pentru copii? Dacă da, trebuie să iau în considerare că un scaun pentru copii poate ocupa mai mult spațiu decât un pasager.
– Cât de mult spațiu am disponibil pentru parcare?
Pasul 2. Stabiliți care vă sunt posibilitățile.
Pe baza întrebărilor de mai sus eliminăm numeroase tipuri de mașină și ne este mult mai ușor să alegem o mașină cu care ne putem face bine treaba. Următorul pas va restrânge și mai mult gama de posibilități: stabilirea modalității de plată. Dacă am economisit o sumă fixă pe care nu dorim sau nu putem să o suplimentăm, devine destul de clar dacă ne vom putea lua o mașină nouă sau una la mâna a doua.
Există însă posibilitatea de a cumpăra o mașină cu ajutorul unei finanțări. Majoritatea cumpărătorilor apelează fie la un leasing, fie la un credit. Care ar fi diferențele? La leasing, ratele sunt mai mici, de obicei, dar proprietarul mașinii este finanțatorul, nu clientul. La finalul perioadei de leasing, putem cumpăra mașina la valoarea ei din acel moment (reziduală), dar nu suntem obligați să facem asta. Cu alte cuvinte, o putem lăsa în proprietatea celui care ne-a dat bani să o cumpărăm. Nu sunt rare cazurile în care acest lucru se întâmplă forțat, de exemplu, pentru că persoana nu are bani să acopere costul rezidual.
Un mic dezavantaj la leasing este că asigurarea CASCO este obligatorie. Un credit auto poate fi luat de la unii finanțatori care nu impun încheierea unei asemenea polițe de asigurare – puteți verifica aceste condiții la fiecare finanțator în parte prin intermediul comparatorului internațional Finbino.
Pasul 3. Calculați costul de proprietate.
Unele mașini pot fi mai ieftine la cumpărare, dar mai scumpe de deținut. Chiar dacă două mașini au aproximativ același preț, una se poate deprecia mai repede sau costă mai mult dacă luați în calcul asigurarea și întreținerea. Înainte de a cumpăra o mașină, ar trebui să estimați costurile de proprietate pe termen lung ale acesteia. Acestea includ costurile pentru amortizare, asigurare, întreținere și combustibil. De exemplu, o mașină autohtonă s-ar putea să fie mai ieftină pe termen lung decât una exotică, pentru care nu găsiți service autorizat sau piese decât la mare distanță de domiciliu.
Sunteți curios care sunt cele mai vândute mașini noi din România? Conform ultimelor date oficiale de la APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile), în primele 11 luni ale anului 2019, 30,7% dintre români au preferat Dacia, iar aprox. câte 8% s-au orientat către Volkswagen, Renault și Skoda. Celelalte mărci care au pătruns în top 10 sunt Ford (6,4%), Hyundai (4,9%), Opel (4,5%), Toyota (3,7%), Nissan (2,8%) și Suzuki (2,7%). Asta nu înseamnă că celelalte mărci nu ar trebui luate în considerare, dimpotrivă, piața este destul de fragmentată, aproximativ o cincime dintre noile mașini sunt de la alt producător.
Pasul 4. Găsiți vânzătorul.
Pe vremuri, lumea mergea în târg, pentru mașini la mâna a doua, sau la o reprezentanță pentru cele noi. Astăzi există atât de multe informații online încât majoritatea persoanelor se documentează în prealabil și se întâlnesc cu vânzătorul după un telefon prealabil. Recomandarea celor cu experiență este să nu cumpărați prima mașină testată decât dacă sunteți extrem de sigur că aceea este cea mai bună opțiune. În cazul mașinilor noi, se recomandă efectuarea a cel puțin trei test-drive-uri. Sunați în prealabil sau faceți o programare, ca să vă asigurați că mașina este pregătită când ajungeți acolo.
De ce este bine să faceți mai multe test-drive-uri? Există două motive principale. Primul este că puteți să observați pe viu diferențele între modele și cum vă simțiți la volan. Al doilea este că vă dă un avantaj în fața vânzătorului care este instruit de obicei să vă preseze să luați o decizie. Așa, dacă aveți programate mai multe test-drive-uri vă va fi foarte simplu să refuzați luarea imediată a unei decizii: „trebuie să mai fac un test-drive, după care vă anunț ce am ales”.
Pasul 5. Bucurați-vă de decizia luată.
Atunci când testați mașina, nu uitați nicio secundă cum și unde o veți folosi dacă o veți cumpăra. De exemplu, dacă o luați pentru oraș, faceți câteva opriri și porniri ca la semafor. Dacă o să urcați dealuri, găsiți o rampă în apropiere. Urcați-vă și coborâți din mașină de câteva ori, inclusiv pe locurile din spate, ca să vedeți dacă și familia va fi mulțumită de decizia luată. Nu ascultați radioul, e mai important să ascultați cum se aude motorul. Iar dacă vă simțiți presat de vânzător, spuneți-i clar că nu veți lua decizia azi.
Însă o dată ce mașina a fost cumpărată, dacă ați urmat toți pașii de mai sus, nu mai aveți niciun motiv să regretați decizia luată. De fapt, este bine să vă bucurați de ea cât mai mult și chiar dacă găsiți ceva care nu vă mai place atât de tare, să rețineți că au fost numeroși factori de care a trebuit să țineți cont și că aceasta este alegerea ideală, date fiind condițiile. Drum bun!
Foto: Pixabay
TOATE creditele auto sînt escrocherii!