Stimulentul de inserţie, acel bonus pentru încurajarea proaspetelor mămici să se reîntoarcă la serviciu, se acordă, începând din acest an, şi celor care au optat pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului pe o perioadă de 2 ani. Până la finele anului trecut, acest stimulent se acorda doar mămicilor care au ales să stea acasă cu copilul până la împlinirea vârstei acestuia de un an.
Consilierul juridic al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, Marinela Cipleu, a declarat că numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului la nivelul judeţului este de 1.848. Dintre aceştia, doar 50 de beneficiari au optat pentru creşterea copilului de până la un an, având astfel posibilitatea să solicite stimulentul de inserţie.
Doar că noile prevederi legislative privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului oferă dreptul să solicite stimulentul de inserţie şi celorlalte persoanelor care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Astfel, stimulentul de inserţie se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Stimulentul se acordă şi după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediul de creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Persoanele care au ales concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an şi solicită, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, acordarea concediului fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.
Dacă celălalt părinte solicită concediul pentru creşterea copilului de cel puţin o lună, conform regulii impusă de lege anul trecut, în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, stimulentul de inserţie nu se mai acordă.
În cazul în care persoana îndreptăţită care a solicitat concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani realizează venituri profesionale înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se va acorda numai după împlinirea de către copil a vârstei de un an.
În situaţia în care unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat după împlinirea de către copil vârstei de un an şi celălalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, plata stimulentului de inserţie se suspendă şi se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului majorată cu suma de 600 de lei.
Dacă unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an şi celalalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copilul anterior a vârstei de doi ani.
Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie se cuvin pentru fiecare naştere, respectiv pentru fiecare situaţie de adopţie. Astfel, prevederile care stabileau că aceste drepturi se acordă numai pentru primele trei naşteri se abrogă.
La această dată, părinţii pot alege între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului. În cazul în care părintele optează pentru un concendiu maternal pentru o perioadă de un an, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.
Dacă părintele alege perioada maximă de 2 ani pentru creşterea copilului, indemnizaţia este tot de 75 de procente din venituri, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 de lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.