Ca urmare a controalelor riguroase desfășurate zilnic de R.A.R în trafic, numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în primele şase luni ale acestui an Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, la nivelul județului Sălaj, 1.360 de vehicule. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor inspectate, 41,25 la sută au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente. Astfel, 25,59 la sută au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii R.A.R. au constatat proasta funcţionare a instalației electrice de iluminare şi semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punţilor faţă şi spate).
Un procent de 1,32 la sută dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie şi cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare). Un procent de 2,35 la sută dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor). – în urma analizei emisiilor poluante, la 15,67 la sută dintre vehiculele oprite inspectorii R.A.R. au constatat depășirea nivelului maxim admis. Inspectorii R.A.R. au descoperit și 59 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor periculoase constatate la sistemul de frânare şi la direcţie. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român. În urma acestor controale desfășurate la nivelul județului Sălaj de Registrul Auto Român și Poliţia Rutieră în prima jumătate a acestui an, au fost aplicate 231 de amenzi, au fost reținute 15 permise de conducere şi 167 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a gravității defecţiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecţiei tehnice periodice. Directorul General al Registrului Auto Român, George Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.
pai daca ar sta astia de la RAR sa vada ce fum mai scoate cate o masina cand urca de la Primarie pe Gh. Doja, si-ar schimba aparatele de masura.
si nu ar trebui ca astia de la RAR sa-i verifice si pe motociclisti si pe cei cu ATV care ne sparg timpanele pe boulevard?