Numărul incendiilor de vegetaţie uscată ce s-au produs în judeţ de la începutul acestui an a scăzut semnificativ, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Cristian Cuibuş, dacă până la începutul lunii august 2012, pomperii interveniseră la 176 de incendii de vegetaţie uscată, de la începutul acestui an, angajaţii ISU au acţionat pentru lichidarea a 23 de astfel de incendii. „Anul trecut, numai în luna martie au fost 172 de incendii de vegetaţie uscată”, a completat reprezentantul ISU Sălaj.
Scăderea semnificativă a numărului de incendii de vegetaţie uscată se datorează, în primul rând, potrivit lui Cristian Cuibuş, campaniilor de informare a cetăţenilor, de conştientizare a acestora asupra măsurilor ce trebuie respectate în igenizarea terenurilor şi la ce sancţiuni se pot aştepta cei care nu respectă aceste măsuri. De asemenea, un alt factor important îl constituie controalele efectuate de pompierii de la Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Sălaj, şi, implicit, aplicarea de sancţiuni celor care nu respectă măsurile impuse.
Astfel, potrivit sursei citate, anul trecut au fost aplicate un număr de 46 de amenzi, în valoare totală de 115.000 lei.
Nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 si 2.500 de lei. Mai mult decât atât, persoanele care provoacă incendii soldate cu pagube materiale pot răspunde penal. Pe numele acestora pot fi întocmite dosare de cercetare penală pentru infracţiuni de distrugere din culpă prin incendiere. În aceste cazuri, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la o lună la doi ani sau amendă.