Nu mai surprinde pe nimeni faptul că centrul municipiului, indiferent că vorbim de “Galerii”, de strada Simion Oros, mergând pe bulevard până în zona „Astralis” ori cea a spitalului, peisajul urbanistic este departe de a fi unul decent și modern. Zona din vecinătatea Inspectoratului Școlar, mai precis strada care duce către hala agroalimentară, este asediată de umerașe, vitrine amenajate pe trotuar, covoare afișate ca la târg pe toate gardurile din zonă, plus socializarea de rigoare a comercianților și clienților care stau în fața magazinelor și blochează accesul pietonal.
Dincolo de toate acestea, aspectul general al zonei (este valabil și pentru zonele menționate mai sus dar și altele) și confortul cetățenilor sunt pricipalele neajunsuri cauzate de acest comportament comercial care nu doar că lasă de dorit însă, așa cum spune și municipalitatea, este ilegal. Primăria municipiului Zalău a demarat o campanie prin care se dorește stoparea acestui fenomen, însă rezultatele întârzie să apară. Nimeni nu are nimic cu acești comercianți: sunt magazine utile, de care avem nevoie, produsele se vând, deci nu este vorba despre o rea-voință din partea cuiva, ci strict de felul în care magazinele își expun mărfurile, cu încălcarea normelor legale dar și de „bun-simț comercial”.
Acești comercianți trebuie să înțeleagă și să accepte faptul că nu suntem o fundătură de județ, ci un municipiu-reședință și că acest obicei, pe cât de urât pe atât de deranjant prin faptul că blochează accesul pietonal pe trotuare și chiar pe stradă, este unul care trebuie să dispară. Fiecare magazin este dotat cu o vitrină proprie iar mărfurile destinate vânzării trebuie expuse acolo, nu în stradă. Nu mai amintim faptul că unele magazine și-au amenajat chiar „cuiere” stradale confecționate din țevi care, pe un trotuar îngust cum este cel de pe strada menționată, reprezintă un pericol iminent de accidentare pentru pietoni, mai ales când magazinele sunt închise (cuierele fiind goale și greu de observat) sau pe timpul nopții, atunci când pietonii se pot lovi de ele.
Sesizările primite la redacție ne-au determinat să solicităm municipalității un răspuns în ceea ce privește această situație, care nu este singulară în municipiu ci pare a fi un trend, inclusiv pe bulevard. Reprezentanții Primăriei Zalău spun că astfel de situații sunt ilegale și că acești comercianți nu au voie să își expună marfa pe trotuar.
“Magazinele la care faceți referire (cele de pe strada Simon Oros n.red.) nu sunt autorizate de Primăria municipiului Zalău, dar până la ora actuală, proprietarii firmelor care își desfășoară activitatea în spațiile comerciale respective, au fost notificați, fiind aplicate sancțiuni pentru modul în care își expun marfa pe domeniul public. Direcția <<Corp control>> va intensifica verificările în acea zonă pentru a elimina disconfortul creat cetățenilor. Conform articolului 9 din H.C.L. nr.170/2007 amenzile prevăzute pentru persoanele juridice sunt cuprinse între 1.000 – 2.000 lei, iar pentru persoanele fizice, între 500 – 1.000 lei.” se arată în comunicatul municipalității.
cereti la primarie sa spuna cate amenzi au dat ! nu avertismente si notificari ! de acelea nu e e frica nimanui !
amenzi si ridicarea narfii de pe trotuoare, confiscarea ei daca este cazul si donate la scoli, gradinite, spitale, etc.
Dacă oficialitîțile nu i-au măsuri… De apreciat istețimea proprietarilor, au găsit ei spații pentru produse la preț 0.