Mai mulţi membri ai unui grup de crimă organizată din Jibou, specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, au fost prinşi în flagrant de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj. Surse judiciare din cadrul instituţiei fac cunoscut că procurorii DIICOT au solicitat Judecătoriei Zalău arestarea preventivă a opt inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile, aceiaşi procurori făcând 11 percheziţii la domiciliile cămătarilor. Aceştia îşi recuperau banii din alocaţiile de stat pentru copii minori, din pensii de handicap şi ajutoare sociale, totul în complicitate cu angajaţi din cadrul Oficiului Poştal Jibou. Procurorii DIICOT au identificat, până la acest moment, un număr de 80 de persoane, victime ale grupului de crimă organizată. Mai grav, victimele cămătarilor susţin că aceştia dădeau dovadă, în dese rânduri, de o cruzime fără margini.
Potrivit DIICOT, grupul s-a constituit în 2011, iar membrii împrumutau cu diverse sume de bani persoane din cartierul jibouan „Cărămidari”, populat aproape în totalitate de rromi. Sumele de bani date cu „camătă” şi dobânzile aferente, care erau de 100 la sută, lunar, le recuperau prin ameninţări şi acte de violenţă, îndreptate atât impotriva debitorilor cât şi a familiilor acestora. Gruparea este constituită pe criterii de tip etnic şi familial, membrii fiind cetăţeni români de etnie rromă, iar între aceştia există relaţii de rudenie de gradele I, II sau alianţă.
Rolurile cămătarilor erau bine stabilite şi conturate în interiorul grupului, astfel că unii racolau victime care aveau nevoie de împrumuturi, alţii se ocupau de încheierea unor acte oficiale (împuterniciri, contracte de vânzare-cumpărare) şi alţii se ocupau de recuperarea restanţelor prin exercitarea de acte de violenţă, şantaj şi ameninţări. Cuantumul sumelor acordate sub formă de împrumut varia în funcţie de veniturile cu care se venea în garanţie şi pornea de la 200-300 de lei ajungând până la 12.000-13.000 lei.
„În cazul în care victimele nu mai reuşeau să îşi plătească datoriile, acestea erau obligate să încheie şi să semneze în faţa notarului public diferite procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului la toate drepturile financiare prevă-zute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament sau întreţinere, pensiile de handicap precum şi alte ajutoare sociale”, se arată într-un comunicat al DIICOT. De asemenea, existau cazuri când „cămătarii” reţineau aceste drepturi băneşti fără a avea vreo împuternicire notarială în acest sens. Membrii grupării se bucurau de complicitatea funcţionarilor din cadrul Oficiului Poştal din Jibou, care îi informau pe aceştia despre data în care se fac plăţile ajutoarelor sociale, pensiilor de handicap şi alocaţiilor de stat pentru copii minori. Sumele de bani le înmânau apoi membrilor grupării în baza unor acte de identitate originale sau în copie, pe care aceştia le reţineau în mod ilegal de la părţile vătămate odată cu acordarea împrumuturilor.
În unele cazuri, membrii grupului au reţinut cardurile bancare împreună cu codul PIN şi au extras sumele de bani direct din ATM.
„Cămătarii” dădeau dovadă de cruzime „greu de imaginat”, după cum spun cei de la DIICOT Sălaj, fapt mărturisit de majoritatea victimelor acestora. Dintre metodele utilizate la acordarea împrumuturilor financiare se remarcă printr-o cruzime greu de imaginat aceea a „Vânzării Burţii”, care consta în racolarea femeilor însărcinate cărora li se propuneau sume de bani pentru copilul nenăscut, bani ce urmau a fi recuperaţi din indemnizaţia de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.
Membrii grupării au intrat în posesia ilicită a unor importante sume de bani, bunuri mobile ca autoturisme de lux şi chiar imobile, pe care victimele cămătarilor, aflându-se în permanentă stare de teroare, atât prin ameninţările cu moartea cât şi a actelor de violenţă repetate, erau obligate să le cedeze în favoarea acestora.
„În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în perioada 2011-2013, membrilor acestei grupări au căzut victime foarte multe persoane, majoritatea având un nivel social şi intelectual scăzut, fiind uşor de atras în activitatea lor infracţională. Dintre acestea au fost identificate până la acest moment un număr de 51 de persoane, cu siguranţă numărul acestora este mult mai mare, odată cu destrămarea grupului vor fi încurajate a se prezenta în faţa organelor de anchetă pentru a reclama faptele ilicite în care au fost implicate în calitate de victime. Activitatea infracţională a grupului a făcut obiectul documentării şi cercetării în dosarul penal 11 D/P/2013 înregistrat la DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj”, susţin aceleaşi surse.
Marţi, 26 martie, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sălaj, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, împreună cu lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca , Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş cu sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj au prins în flagrant, lângă Oficiul Poştal din Oraşul Jibou, pe numiţii K.I., K.E., V.M.K. şi C.J., în momentul în care aceştia îşi însuşeau ilegal sumele de 3.529 lei de la diferite persoane de etnie romă, bani primiţi ca ajutor social.
„Ulterior prinderii în flagant a acestora, în baza autorizaţiilor emise de către Judecătoria Jibou, s-au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare, ridicându-se documente, înscrisuri, însemnări, extrase de cont, 2 laptop-uri, 5 telefoane mobile, o brăţară şi cercei din aur, suma de 12.229 lei, 1.345 euro şi 10.000 forinţi”, afirmă cei de la DIICOT.
„În baza mandatelor de aducere emise de către procurorii DIICOT Sălaj au fost conduse la sediul acestei instituţii un număr de 17 persoane în calitate de învinuiţi. Totodată au fost identificate şi audiate un număr de 17 părţi vătămate. Procurorii DIICOT Sălaj, în urma activităţilor efectuate, au dispus reţinerea pentru o durată de 24 ore a numiţilor K.I., K.E., K.S.P., K.L.I., K.R.I., K.T., F.N.A., B.I.G. şi S.V precum şi obligarea de a nu părăsi localitatea respectiv ţara pentru K.S., şi C.S.A. pentru savârşirea infracţiunilor de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, care nu este, potrivit prezentei legi, un grup infracţional organizat, cămătărie, şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte prevăzute de art. 8 din Legea nr. 39/2003 , art. 194 alin. 1, art.246, alin. 1, C.P. şi art. 3, alin. 1 din Legea nr. 216/2011. Urmează a se continua activităţile de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale desfăşurate de către învinuiţii cercetaţi în dosarul penal cu numărul de mai sus şi pentru probarea acesteia, în vederea tragerii la răspundere penală a acestora”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Daca vor fi gasiti vinovati risca o pedeapsa cu o cina copioasa la unul dintre restaurantele alese din Jibou.
Deocamdata au 29 la „restaurant” si confiscare bunuri de la perchesitie. Om mai trai si om mai vedea
exact ca cei cu motorina !
aveti perfecta dreptate
…procurorii acuza,legea(judecatorii corupti) achita…ca asa-i in tenis(Salaj)!…
stiti ce va rog frumos sami spuneti?
totti care ati lasat comentari cu ce va gresit oameni astea
nu judeca daca nu vrei sa fi judecat
Vai de ea gramatica.
Da pa primaru cand il iau astia?ca auzisem ca si el face conbinatiii……..
da ala care a scris vai de ea gramatica e vrun intelectual sau ce se crede
lasat pe ameni aceste afar ca nu sunt de vina