Maestrul bucătar Mircea Groza, Omul care caută și promovează bucătăria sălăjeană de decenii, se numără printre sălăjenii care au primit distincția „Soarele Sălăjean”, în semn de respect și înaltă apreciere pentru activitatea și pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului județului. Într-o permanentă căutare de a obţine gustul de odinioară, Mircea Groza cercetează și promovează tradițiile alimentației populare din Transilvania, precum și arta culinară a Imperiului Roman. Originar dintr-o familie de socăciţe, este convins de valoarea incontestabilă a bucătăriei autohtone. În acest sens, a descoperit și documentat sute de rețete tradiționale ardelenești și alte câteva sute din bucătăria romană. Volumul său „ZĂMURI – supe, zupe și năcreli” reunește 182 dintre rețetele de supe și ciorbe culese din satele sălăjeni. Este membru fondator și președinte al Asociației culturale de promovare a tradițiilor locale „Niște Țărani”, cu care a participat la evenimente în țară și străinătate. A primit numeroase premii, medalii, trofee și diplome de excelență la festivaluri și gale culinare, precum și din partea Muzeului Astra Sibiu sau a Ministerului Culturii.
[…] […]