Cunoscutul clişeu „n-am bani nici să mor” este unul cât se poate de adevărat în zilele de astăzi. Cheltuielile unei înmormântări sunt destul de costisitoare. De la transportul decedatului la capela, îmbălsămarea, coşciugul, gropa şi masa pentru pomana celui trecut în nefiinţă, totul costă. Pentru a face faţă unui astfel de moment dureros dar inevitabil, este nevoie de aproximativ 4.000 de lei.
Chiar dacă e criză, administratorii firmelor de pompe funebre nu se plâng, iar din necazul şi durerea altora ei scot profit. La o simplă înmormântare, o astfel de firmă câştigă minin 500 de lei, preţul cel mai mic al unui coşciug fără de care decedatul nu poate fi înhumat. Serviciiile şi accesoriile pe care le oferă serviciile de pompe funebre din judeţul Sălaj sunt diversificate, iar preţul total al unei înmormântări este stabilit în funcţie de pretenţiile, nevoile sau tradiţiile fiecărei familii. „Avem de toate pentru toţi, de la sicriu din lemn de brad, coroane şi flori artificiale până la flori naturale, jerbe, ornamente naturale şi sicrie din zinc. Putem onora orice pretenţie”, spune administratorul unei firme de pompe funebre.
Înmormântarea la oraş
Potrivit unui antreprenor, cheltuielile oficiale în cazul unui deces includ diferite taxe. De exemplu, pentru transportul decedatului de la domiciliu la capelă, în oraş, se percepe un tarif de 50 de lei. Pe lângă acesta, familia decedatului mai trebuie să scoată din portmoneu încă 300 de lei, sumă care include: îmbărcatul, îmbălsămatul şi aşezarea în coşciug. Preţul unui sicriu, porneşte de la 500 de lei, cel mai ieftin, şi include toate cele necesare tradiţiei: fachiol, pernă şi florile specifice, care se aşează de o parte şi de alta a cadavrului. Pentru trei zile „găzduire” la capela din Zalău se va achita o chirie de 250 de lei. Cheltuielile continuă şi cu locul de veci care costă 500 de lei, la care se mai adaugă încă 50 de lei „taxă gropari”-săpatul gropii, plus 70 de lei crucea din lemn sau 150 de lei crucea din fier cu tăbliţa care include numele şi datele răposatului. Pe lângă toate acestea, pentru transportul cu dricul de la capelă la groapă familia răposatului va achita încă 50 de lei. Urmează apoi taxa preotului, cutumă respectată cu stricteţe de orice familie, care „neoficial” este de 100 de lei, bani care se aşează de obicei sub crucea de la căpătâiul celui trecut în nefiinţă. Tot din lista cheltuielilor de înmormântare mai fac parte, coroanele din partea familiei, pentru care în funcţie de buget se vor scoate din buzunar sume cuprinse între 20 şi 40 de lei pentru o bucată. „O coroană artificială costă circa 20 de lei, iar una cu flori naturale minim 40 de lei în funcţie de preferinţe”, susţine un anteprenor de pompe funebre. La toate aceste se mai adaugă lumânările, prosoapele şi batistele, care fac parte din ritualul unei înmormântări, costurile lor ajungând la circa 200 de lei. Urmează apoi o altă cheltuială de aproximativ 250 de lei, bani pentru colaci, cozonacul, sucul şi apa minerală, care se oferă tuturor persoanelor venite la înmormântare. Asta după terminarea întregului ritual, la ieşirea din cimitir.
Cheltuielile unei înmormântări nu se opresc aici. Imediat după ce răposatul a fost aşezat „la casa lui” urmează o masă, o pomană, pe care de obicei familia o acordă tuturor cunoscuţilor. Şi cum la oraş o astfel de pomană se face de regulă la un restaurant, pentru un meniu de înmormântare se va achita aproximativ 20 de lei. Un astfel de meniul include, de regulă, o cartofi piure cu friptură, sarmale, vin, ţuică, cozonac, cafea şi suc. Dacă masa de pomană se face în perioada postului, a Paştelui sau a Crăciunului, regula creştină impune mâncarea de post ceea ce presupune un cost mai mic – 15 lei meniul. La un simplu calclul pentru masa de pomană la restaurant, pentru 100 de persoane familia răposatului va achita 2.000 de lei.
Sălăjenii mor pe capete
De regulă, în mediul rural cheltuiele care implică decesul unei persoane sunt mai mici. Pentru locul de veci familia decedatului nu va plăti nici o taxă iar chiria la capelă nu se percepe. În foarte puţine localităţi din judeţul Sălaj există astfel de capele iar răposatul este ţinut trei zile, până în momentul înhumării, la domiciliu. Conform calculelor, pentru o înmormântare, familia unui răposat trebuie să cheltuie aproximativ 4.000 de lei. Chiar dacă este o sumă destul de mare pentru vremurile actuale, statul acordă famiiilor aflate în astfel de necazuri ajutoare de înmormântare.Valoarea ajutorului de înmormântare acordat la cerere familiei decedatului este de 2.223 de lei, respectiv de 1.153 pentru o persoană coasigurată. Numai în acest an Casa Judeţeană de Pensii (CJP)Sălaj a acordat peste 1.200 de ajutoare de deces. Acestea se acordă la cerere, în baza certificatului de deces însoţite de actele care atestă cheltuielile de înmormântare. Cu aceste dovezi, cei în cauză se vor adresa la CJP Sălaj, iar în maxim trei zile de la depunerea dosarului de cerere se acordă ajutorul. De regulă foarte mulţi zălăuani apelează la serviciile firmelor de pompe funebre care se ocupă în totalitate de toate aceste aspecte inclusiv de solicitarea ajutorului de deces.
Lasa mai Augustina……..
Nimeni nu ramane afara dupa ce moare!
Au grija sa-l impacheteze-n namol ai de raman vii,ca sa nu le-mputa peisajul!
,,Luxul să mori,, ,,cheltuiele care implică decesul,, ca sa enumar doar doua dintre dezacordurile pe care le-ai facut in artico, sau cum sa-ti bati joc de limba romana. Stimata domna ziarist, nu vreau sa te jignesc dar ai grave deficiente de gramatica a limbii romane.