Lista primarilor, atribuţii, validarea mandatelor şi condiţii de încetare

Pe raza celor trei judecătorii din judeţ au fost înregistrate, încă de luni, primele dosare de validare a mandatelor primarilor aleşi în scrutinul din 5 iunie. Este vorba despre Gîlgău, Năpradea, Hereclean, Carastelec, Chieşd, Halmăşd, Vîrşolţ şi Boghiş. În cursul zilei de marţi şi în zilele următoare instanţele competente urmează să primească dosarele în vederea validării primarilor din fiecare localitate. Validarea mandatului primarului se face de judecătoria în raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială, de către un judecător desemnat de preşedintele instanţei. Rezultatul validării alegerii primarului se aduce la cunostinţa prefectului şi se prezintă în şedinta de constituire a consiliului local sau, dupa caz, într-o şedinţă extraordinară, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei. Primarul depune în faţa consiliului local jurământul în limba română; primarul care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept.

Mandatul Primarului

Mandatul primarului este de patru ani şi se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

Atribuţiile Primarului

Ca şi atributii principale ale primarului, se pot enumera: funcţia de ofiţer de stare civilă şi de autoritate tutelară; atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, referendumului şi a recensământului. Primarul prezintă consiliului local atât rapoarte anuale privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, cât şi alte rapoarte şi informări; elaborează proiectele de strategii privind starea economică, socială şi de mediu a localităţii şi le supune aprobării consiliului local, funcţia de ordonator principal de credite; întocmeşte proiectul bugetului local şi contul de încheiere a exercitiului bugetar şi le supune spre aprobare consiliului local; iniţiază negocieri pentru contractarea de împrumuturi şi emiterea de titluri de valoare în numele unităţii administrativ-teritoriale; verifică înregistrarea fiscală a contribuabililor la organul fiscal teritorial; coordonează realizarea serviciilor publice de interes local; ia măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; ia măsuri pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului efectuării serviciilor publice de interes local şi a bunurilor din patrimoniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale; ia decizii privind personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi privind conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local; asigură elaborarea planurilor urbanistice prevăzute de lege, le supune aprobării consiliului local şi acţionează pentru respectarea prevederilor acestora; emite avizele, acordurile şi autorizaţiile date în competenţa sa prin lege şi alte acte normative; asigură respectarea angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor pentru serviciile furnizate cetăţenilor.

Încetarea mandatului Primarului

Mandatul primarului încetează de drept în condiţiile statutului aleşilor locali; dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei datorită unei boli grave, certificate, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic; dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv. Mandatul primarului poate înceta şi ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia.
La alegerile din 5 iunie, rezultatele arată, aşa cum am mai anunţat, faptul că din cele 61 de primării (57 comune, trei oraşe şi Municipiul Zalău) PSD a câştigat 25 de primării, liberalii 21 de primării, iar UDMR şi-a adjudecat 14. O singură comună din judeţ va fi condusă în următorii patru ani de un independent, este vorba despre comuna Nuşfalău.

Primarii aleşi la alegerile locale din 5 iunie

Municipiul Zalău – Ionel Ciunt PSD
Şimleu Silvaniei – Septimiu Ţurcaş PNL
Jibou – Dan Ghiurco PSD
Cehu Silvaniei -Cheregi Ioan UDMR

Comune (PSD, PNL, UDMR în ordinea alfabetică a comunelor)

PSD

Agrij – Pamfil Berar
Bălan – Maghiar Isaia
Bănişor – Eugen Maxim
Buciumi – Eugen Lazăr
Chieşd – Leontin Chiş
Creaca – Ioan Eugen Terec
Cristolţ – Ioan Cheşeli
Cuzăplac – Mircea Pop
Fildu de Jos – Ioan Mangău
Gîrbou – Alexandru Spătar
Halmăşd – Gavril Puşcaş
Horoatu Crasnei – Florian Sur
Ileanda – Cornel Lar
Letca – Dorel Man
Meseşenii de Jos – Bogdan Bercean
Mirşid – Călin Bereschi
Poiana Blenchii – Augustin Chifor
Rus – Alexandru Pintea
Sîg – Florian Bonte
Sînmihaiu Almaşului – Cornel Lung
Someş Odorhei – Grigore Berinde
Şimişna – Călin Cristian Prodan
Treznea – Cristian Oros

PNL

Almaş – Emil Turuca
Băbeni – Dorel Vancea
Benesat – Sorin Romocea
Bobota – Mugurel Moraviţ
Cizer – Liviu Farcaş
Crişeni – Călin Morar
Coşeiu – Ioan Meseşean
Dragu – Angela Lazăr
Gîlgău – Cristian Ungur
Hida – Dumitru Petruş
Lozna – Alin Pocol
Marca – Ioan Şumălan
Măerişte – Vasile Lazăr
Năpradea – Vasile Fodor
Plopiş – Nicolae Criste
Românasi – Ioan Buda
Surduc – Alin Băbănaş
Valcău de Jos – Ioan Rosan
Zalha – Simion Rogoz
Zimbor – Gabriel Mureşan

UDMR

Boghiş – Marina Magdolna
Bocşa – Demien Istvan
Camăr – Szabo Levente Gyorgy
Carastelec – Faluvegi Francisc
Crasna – Bogya Miklos
Dobrin – Bogdan Ferenc Istvan
Hereclean – Dobrai Francisc
Ip – Markus Laszlo
Pericei – Boncsidai Csaba
Sălăţig – Petkes Andrei
Şamşud – Banto Zoltan
Sărmăşag – Dombi Atilla
Vîrşolţ – Breda Lajos

Independent
Nuşfalău – Radu Mate

Câţi am votat în Sălaj

Conform Biroului Electoral Central la scrutinul de duminică, 5 iunie, s-au prezentat la urnele din întreg judeţul 107.866 sălăjeni din cei 199.689 înscrişi pe listele de alegători, prezenţa în procente fiind de 54,1 la sută. În municipiul Zalău, 21.497 cetăţeni au votat din cei 57.581 înscrişi pe liste, procentul de prezenţă la vot fiind de 37,33 la sută. Dintre alegători, cele mai însemnate procente privind participarea la vot, care se detaşează net de celelalte, au fost înregistrate în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse înse 45 şi 65 de ani. Cea mai slabă participare la vot s-a înregistrat la categoria de vârstă 18 – 25 de ani.

Leave a Comment