Nu, Sălajul nu trece printr-o nouă criză a lemnelor pentru foc, dar prețurile au crescut și materialul lemnos este tot mai greu de găsit. Presiunea pe masa lemnoasă este mare inclusiv la oraș, iar asta după scumpirea energiei electrice și a gazului.
„S-a cam terminat ce am avut de vândut, dar s-au scumpit. Uitați-vă la cât a ajuns prețul motorinei. Te costă să tai lemnul, să-l scoți din pădure și să-l duci acasă la om. Avem foarte multe cereri, oamenii vor să cumpere pentru că gazul îi scump, și curentul s-a scumpit”, ne-a declarat un furnizor privat de material lemnos pentru populație. O camionetă încărcată cu lemne costa între 850 și 1.000 de lei, dar prețul a urcat și la 1.200 de lei pentru aceeași cantitate de lemne. Cererea este tot mai mare inclusiv în comunele unde există rețele de gaz, iar asta pentru că populația, în cea mai mare parte reprezentată de pensionari, preferă deocamdată lemnele pentru încălzirea locuinței, totul din considerente financiare. Prezent la Zalău, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a recunosc că presiune pe masa lemnoasă din păduri este tot mai mare și le-a cerut silvicultorilor să facă demersuri pentru acoperirea necesarului pentru populație, dar și pentru prevenirea furturilor.
Un articol bun si necesar,dar subiectul in sine,al lemnelor de foc,posibilitati de aprovizionare,in conditiile in care gazul a devenit prohibitiv ca urmare a triplarii pretului chiar si plafonat,implicarea autoritatilor cu eventuale asigurari de perspectiva in a asigura necesarul masei lemnoase, ar fi foarte util pentru a mai tempera din incertitudinile ce guverneaza acest capitol, incertitudini ce risca sa se metamorfozeze in angoase pe masura ce zilele friguroase se aproprie .