Sunt mulți sălăjenii care își amintesc de zilele în care pâinea nu mai era de găsit pe raftul magazinelor, iar când era, fără cartele nu o puteai cumpăra.
La fel se întâmpla și cu benzina. Ei bine, astfel de urme ale comunismului au fost păstrate, sunt mulți cei care nu le pot uita, iar alții le-au păstrat pentru a le arăta celor tineri cum se trăia la finalul comunismului. Ei bine, în colecția Casei de Cultură din Jibou au intrat câteva cartele fără de care nu puteai cumpăra pâine, benzină sau nu puteai schimba butelia cu gaz. „Dacă nu erai de la țară sau cu ceva rude la sat, fără pile pe la ceva alimentară și dacă nu erai membru de partid cu funcție, un locuitor din România trebuia să se mulţumească, înainte de Revoluţia din decembrie 1989, cu cantităţi foarte mici ale principalelor alimente necesare traiului zilnic. De multe ori nu reuşea să cumpere nici aceste cantităţi. Raţia alocată fiecărui român era următoarea: 300 de grame pâine pe zi, 500 de grame de brânză pe lună, circa 10 ouă pe lună şi 500 de grame de carne de porc sau vită pe lună, 1 kg de carne de pasăre pe lună, 100 de grame de unt în fiecare lună, 1 kg de zahăr, 1 litru de ulei, şi 1 kg de făină. Nici măcar aceste cantităţi nu puteau fi, însă, respectate din cauza lipsei alimentelor. Același regim de rație o aveau și benzina, motorina și gazul din butelie. Doar pe cartelă. Multumim domnului Aurel Teglas pentru cartelele de pâine, butelie și benzină donate <Șopronului cu Amintiri> de la Casa de Cultură din Jibou”, este mesajul conducerii istituției de cultură din orașul de pe malul Someșului.
Foto: Casa de Cultură din Jibou
Păi și dictatorul Ceaușescu era „suveranist” nevoie mare, aduceți-vă aminte că în toate cuvîntările vorbea de „idependența și suveranitatea națională”
PSD este fostul PCR.
Expuneti-le in centru la fosta judetiana PCR sa vina nostalgicii sa se inchine si sa pupe aceste moaste comuniste
Militari pe care-i pensionează la 45 de ani, cu pensii speciale și apoi se ocupa de destabilizarea statului roman. De ce nu-i țin activi pana la 65 ani , cum sunt civilii?