La aproape două luni de la începerea anului şcolar, autorităţile judeţene au reuşit să finalizeze o parte dintre licitaţiile derulate în cadrul Programului privind furnizarea și distributia merelor, laptelui și produselor de panificație pentru preșcolari și elevi.
Printr-un comunicat de presă, oficialii Consiliului Judeţean Sălaj au anunţat că a fost semnat contractul de furnizare a laptelui pentru zona Zalău și Șimleu Silvaniei, astfel că de luni, 12 noiembrie, primele produse au ajuns pe băncile a 12.300 de copii din cele două localităţi. Sursa citată a mai precizat că de marţi, 13 noiembrie, vor fi împărţite şi produsele de panificaţie către toate zonele judeţului, respectiv către 24.504 beneficiari.
În ceea ce priveşte merele, furnizarea acestora se va face începând cu 29 noiembrie, excepţie făcând Zalăul, pentru care termenul de depunere a ofertelor este 27 noiembrie.
Reamintim că în luna iulie a acestui an, județului Sălaj i-au fost alocați pentru acordarea gratuită de fructe și legume proaspete 1,1 milioane de lei, pentru lapte și produse lactate 2,4 milioane de lei și pentru produse de panificație, 1,2 milioane de lei.
Două mere pe săptămână
Distribuţia merelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie pentru preşcolarii din grădiniţele cu program de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular din Sălaj se va face pe opt zone: zona I (Zalău, Hereclean, Crişeni, Coşeiu, Mirşid), zona II (Şărmăşag, Bocşa, Şamşud, Bobota, Chieşd, Carastelec, Măierişte), zona III (Şimleu Silvaniei, Nuşfalău, Marca, Camăr, Ip, Plopiş, Sîg, Boghiş, Halmăşd, Valcău de Jos), zone IV (Crasna, Pericei, Vîrşolţ, Meseşenii de Jos, Horoatu Crasnei, Bănişor, Cizer), zona V (Sînmihaiu Almaşului, Treznea, Buciumi, Românaşi, Agrij, Hida, Dragu, Zimbor, Cuzăplac, Almaşu şi Fildu de Jos), zona VI (Cehu Silvaniei, Sălăţig, Benesat, Dobrin), zona VII (Jibou, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Creaca, Bălan, Cristolţ, Gîrbou), zona VIII (Ileanda, Băbeni, Letca, Lozna, Gîlgău, Rus, Şimişna, Zalha, Poiana Blenchii).
Pe parcursul unei săptămâni, unui preşcolar/elev i se vor acorda cinci porţii de produse de panificaţie (corn – în zilele de luni, marţi şi miercuri ale săptămânii, alternativ cu biscuiţi uscaţi şi/sau covrigi uscaţi – în zilele de joi şi vineri ale săptămânii), două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate – în zilele de luni, marţi şi miercuri, şi două porţii de mere – joi şi vineri.
„Pentru asigurarea diversităţii, porţia de mere va fi însoţită de o porţie de biscuiţi/covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi de produse lactate, de corn şi/sau baton. Dreptul de a primi produsele îl au numai preşcolarii sau elevii prezenţi la cursuri (care a frecventat cel puţin o oră de curs în ziua distribuţiei)”, se arată în caietul de sarcini. La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii şi elevii care suferă de intoleranţă la gluten sau orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor, în limita valorii zilnice stabilite.
Furnizorii sunt obligaţi să asigure mere cu greutate minimă de 100 de grame, încadrate la categoria „extra” sau „categoria I”, întregi, sănătoase, spălate. De asemenea, laptele (200 ml) nu trebuie să conţină adaos de lapte praf, să fie tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără zahăr ori alţi îndulcitori şi fără cacao. Produsele lactate acceptate (125 g) sunt iaurtul, laptele acru sau covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de lapte ori alţi îndulcitori, fără fructe ori cacao. Cât despre produsele de panificaţie (80 g), copiii vor primi cornuri sau batoane din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori ori aditivi alimentari, respectiv covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală.