Mai mulţi cetăţeni din comuna Someş-Odorhei ne-au sesizat cu privire la problemele tot mai dese şi grave pe care le au cu romii din sat. Aceştia nu le dau pace, le intră în curţi şi în gospodării, le distrug şi le fură bunurile.
Ultimul caz ne-a fost adus la cunoştinţă de către o localnică, care ne-a spus că nu ştie cui să se mai adreseze, ajungând în pragul disperării. Aceasta ne-a relatat că, în imediata vecinătate a locuinţei sale, lângă păşunea comunei, romii, instalaţi în colibe ridicate de ei, pornesc aproape zilnic la “atac”, furând bunuri din curţile şi cămările oamenilor sau distrugând tot ce prind în cale. Aceştia îşi lasă şi animalele libere prin comună, lucru des întâlnit şi în alte localităţi, animale care fac prăpăd în culturile sau recoltele oamenilor. Femeia ne spune că livada şi grădina casei au fost aproape în totalitate distruse de porcii ţiganilor, care umblă liberi pe uliţele comunei şi intră în curţile oamenilor hrănindu-se şi distrugând culturile. Femeia spune că locatarii au depus reclamaţii, au fost aplicate amenzi însă situaţia este chiar mai gravă decât înainte şi că amenzile nu sunt plătite, se strâng stivă la Primărie şi… situaţia revine din nou la “normal” în scurt timp. În noaptea de luni spre marţi (8 – 9 febriarie), un grup de romi a pătruns în grădina femeii şi au distrus mai mulţi stupi de albine, astfel încât, din cele 23 de familii de albine pe care le deţinea, femeia a mai reuşit să salveze şase. Câteva zile mai târziu, pentru că lăsaseră treaba neterminată, romii au intrat din nou în livadă şi au lichidat şi restul familiilor de albine rămase. Munca depusă şi banii cheltuiţi de familia femeii s-au dus astfel pe apa Sâmbetei, în doar câteva zile. Femeia spune că anul trecut, pe lângă alte familii de albine distruse, i-a fost compromisă o suprafaţă de 40 de arii de porumb din grădină, de animalele romilor care i-au distrus cultura. Iar acesta este un singur caz.
Ne-am adresat Inspectoratului de Poliţie Sălaj, de unde am fost informaţi că există un dosar întocmit în speţă şi că cercetările în acest moment sunt în plină desfăşurare, existând şi un cerc de suspecţi. Poliţiştii efectuează în momentul de faţă audieri iar dosarul va fi ulterior înaintat Parchetului, cu propunere legală.
Primarul din Someş-Odorhei nu are timp şi nici chef de discutat, fiind extrem de ocupat cu păstrarea ordinii şi liniştii în comună. Deşi am telefonat la Primărie marţi, la prima oră, primarul Grigore Berinde ne-a comunicat, enervat, că nu are timp să ne asculte, nici atunci nici peste o oră, nici peste şase, în cele opt ore de program, iar după acestea, nici atât. De fapt, nici nu a avut răbdare să asculte ce doream, spunând că este foarte ocupat. I-am solicitat un singur minut, să-i spunem măcar pentru ce am telefonat la Primărie: poate era cineva pe moarte, poate ardea ceva, undeva; poate era o urgenţă: nimic! Primarul, ferm, a spus “nu şi nu, la revedere!”. Dacă aşa cred unii edili că este firesc să te porţi cu cineva, indiferent cine, care îţi solicită o informaţie, cu atât mai mult pentru a ajuta şi a susţine comunitatea în rezolvarea unei probleme grave cu care aceasta se confruntă, atunci cred că nu mai e nimic de adăugat. Relaţiile noastre cu primăriile de comune au fost mereu, fără excepţie, bazate pe respect şi sprijin reciproc, indiferent dacă am adus în faţa cititorilor fapte măreţe sau aspecte mai puţin comode ale activităţilor din primării. Nu îmi aduc aminte să fi scris sau spus vreodată, despre acest primar, ceva ce să nu corespundă cu realitatea. Tocmai de aceea, atitudinea domniei sale este una cel puţin incorectă. În condiţiile în care încercăm să grăbim puţin, pe la toate instituţiile, rezolvarea unor situaţii, indiferent pe cine privesc sau de unde pornesc, cu atât mai mult cu cât vin din partea unor oameni care se zbat mereu singuri în tot soiul de drame şi probleme, în primul rand ei, localnicii, trebuie să ştie că fără sprijinul şi bunăvoinţa conducătorilor, orice încercare de sprijin slăbeşte drastic în putere şi efect. Oamenii vin de cele mai multe ori în faţa noastră dezarmaţi şi dezamăgiţi, tocmai pentru că cei care, prin funcţiile pe care le ocupă, nu îşi îndeplinesc în totalitate atribuţiile şi consideră că unele probleme ale comunităţii, chiar şi cele aşa-zis “neimportante”, se pot rezolva de la sine sau, vorba aceea, “altădată”!
Parca prin anii 70″ oamenii de aici le-au incendiat ciorilor colibele si iau alungat pe toti,se pare ca acum iarasi si-o cauta cu lumanarea?!
Tudor tu ești?