Mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor publice sălăjene au participat, vineri, la o întâlnire de lucru a grupului interjudeţean împotriva traficului de persoane. Întâlnirea a fost iniţiată de către Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane (CRITP) Cluj-Napoca, prin comisarul de poliţie Augusta Bora, cu sprijinul Instituţie Prefectului, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei din urmă.
În cadrul reuniunii a fost prezentat rolul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi atribuţiile CRITP, a fost discutat Planul Naţional de Acţiune 2015-2016 pentru implementarea Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru 2012-2016, dar şi modul de aplicare a măsurilor de asistenţă specifică acordată victimelor traficului de persoane la nivelul judeţului Sălaj.
Planul Național de Acțiune 2015-2016 are ca obiectiv general dinamizarea activităților de prevenire și a participării societății civile la derularea acestora. Printre obiectivele specifice pentru prevenirea traficului de persoane se numără: creșterea gradului de informare și conștientizare a populației în ansamblu și a grupurilor de risc privind implicațiile traficului de persoane; reducerea factorilor de risc ce conduc la victimizare; monitorizarea activității operatorilor economici din domeniile profesionale cu fluctuație mare a forței de muncă (construcții, agricultură, exploatarea lemnului, turism etc.).
„În ceea ce privește protecția, asistența și reintegrarea socială a victimelor traficului de persoane, se are în vedere: reconfigurarea sistemului de servicii de protecție și asistență a victimelor traficului de persoane; armonizarea prevederilor legislației naționale din domeniul asistenței victimelor traficului de persoane cu cele ale Uniunii Europene; îmbunătățirea capacității de identificare timpurie a victimelor și de referire către furnizorii de servicii acordate în regim special; asigurarea protecției și asistenței victimelor adulte ale traficului de persoane în vederea reintegrării sociale; asigurarea protecției și asistenței copiilor victime ale traficului de minori în vederea reintegrării sociale”, susţin oficialii Prefecturii.
Pentru combaterii traficului de persoane sunt luate în calcul dezvoltarea capacității de analiză strategică privind traficul de persoane la nivelul Poliției Române, intensificarea utilizării instrumentelor de cooperare judiciară internațională în cazurile de trafic de persoane, îmbunătățirea cooperării dintre unitățile de combatere a criminalității informatice și cele de combatere a traficului de persoane pentru monitorizarea situațiilor de utilizare a internetului pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice, precum şi urmărirea bunurilor și a profiturilor obținute din comiterea infracțiunii de trafic de persoane etc.
În urma acestei întâlniri, se vor organiza campanii împotriva traficului de persoane, care vor viza prevenirea racolării victimelor prin intermediul rețelelor de socializare, se mai arată în comunicatul Prefecturii. Cazurile de trafic de persoane pot fi semnalate gratuit la numărul 0800 800 678, iar din străinătate, la numărul 0040 21 313 31 00.
intrebarea mea este, cum este inca in functie subprefectul cel care a DEMISIONAT, ca sa poata participa la alegeri . ce fel de legislatie permite unui subrefect demisionat sa mai stea in functie ?