Persoanele care intenţionează să achiziţioneze jucării sunt sfătuite de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj să fie foarte atenţi la toate detaliile de pe ambalajul produselor. Atenţionarea vine ca urmare a unei acţiuni de verificare a respectării legale privind siguranţa jucăriilor, desfăşurate recent la o serie de operatori economici.
Controlul, desfăşurat la opt operatori economici din întreg judeţul, a scos la iveală faptul că fel de fel de jucării, import China, constând în maşinuţe, păpuşi şi alte obiecte destinate copiilor nu aveau eticheta obligatorie cu traducerea în limba română. Mai exact, jucăriile aflate la comercializare nu aveau indicaţiile privind instrucţiuni şi precauţii de utilizare, avertismentele generale specifice pe grupe de vârstă şi nu indica numele importatorului, respectiv adresa la care poate fi contactat. În total au fost găsite 38 de bucăţi de jucării cu astfel de deficienţe, la trei operatori, pe care comisarii CJPC Sălaj le-au retras temporat de la comercializare. În plus comercianţii, pentru abaterile constatate, au fost sancţonaţi cu amenzi de 9.000 de lei, 3.000 de lei individual.
După cum e explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct la CJPC Sălaj, jucăriile nu trebuie să pună în pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor sau a părţilor terţe, iar etichetele aplicate trebuie să conţină avertismente generale (de vârstă), şi avertismente specifice, dar şi indicaţii privind precauţii. Instrucţiunile de utilizare, care însoţesc jucăriile, trebuie să atragă atenţia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare.
Sfaturi pentru consumatorii care achizitionează jucării direct din magazine
Reprezentanţii CJPC Sălaj atrag atenţia tuturor consumatorilor care vor să achiziţioneze jucării să ţină cont de câteva sfaturi şi anume: să achiziţioneze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe copii; să nu cumpere jucării cu parţi mici, detaşabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici; trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni; să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii. Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, la CJPC Sălaj.