Investitiile Companiei de Apa, platite din buzunarele salajenilor

Investitiile Companiei de Apa, platite din buzunarele salajenilor

Populatia Salajului contribuie la achitarea creditelor pentru doua mari investitii derulate in judet. O parte din sumele platite de consumatori se regasesc in ratele si dobanzile bancare pentru lucrarile executate in vederea extinderii si modernizarii retelelor de apa si canal din judet. Acest lucru a fost prevazut in graficul realizat de Compania de Apa Somes Cluj impreuna cu finantatorii externi care au sustinut investitiile, grafic ce prevede cresterea progresiva a pretului la serviciile de apa si canal.

Datorii de aproape 40 de milioane de euro

Pentru doua investitii majore la sistemele de apa si canalizare din Salaj, Compania de Apa Somes Cluj are de achitat aproape 40 de milioane de euro. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Sucursalei Salaj a CAS, Marcel Zaharia, aceste imprumuturi s-au luat pe termen lung, respectiv, pe 25 de ani, in vederea cofinantarii lucrarilor. Proiectele au beneficiat de sustinere financiara externa, din fonduri europene. Pentru primul proiect, derulat in cadrul programului SAMTID, creditul total contractat, pana in 2019, de CAS cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este de 7,2 milioane de euro, la care se adauga dobanda de 1,57 de milioane de euro. Ratele si dobanda se impart in mod egal la nivelul celor doua judete. Pentru cel de-al doilea proiect, creditul a fost contractat de la Banca Europeana de Investitii la valoarea de 25,3 milioane de euro, cu o dobanda de 5,4 milioane de euro, pana in anul 2028. Ratele si dobanda acestui credit impovareaza Salajul in proportie de 35-40 la suta, deoarece pachetele de lucrari, achizitiile de utilaje si echipamente, nu sunt egalE pentru cele doua judete partenere in proiect.

Apa si canalizarea, din ce in ce mai scumpe

Asa cum a mentionat Marcel Zaharia, aceste datorii se platesc din pretul apei, precum si din profitul companiei. Ratele si dobanda se platesc din pretul apei si al canalizarii. In fiecare an s-a prevazut majorarea acestora, conform unui grafic si al planului de afaceri stabilit la momentul demararii investitiilor impreuna cu organismele internationale care ne-au finantat. Anul trecut a avut loc cea mai mare crestere a pretului, iar anul acesta majorarea va fi nesemnificativa. In cadrul contractului, se plateste lunar o redeventa, care se regaseste in factura si din care se achita ratele si dobanzile. De la data de 1 ianuarie 2012, pretul apei inglobeaza si redeventa. Odata cu majorarea pretului si redeventa a crescut cu 80 la suta. Compania de Apa Somes este o unitate stabila din punct de vedere economic, nu are nevoie de sprijinul financiar, respectiv, de subventii de la stat, a explicat directorul Sucursalei Salaj a CAS.

Marcel Zaharia a precizat si care a fost evolutia pretului la apa si canal de la demararea investitiilor. In 14 noiembrie 2006, pentru apa se platea 1,83 de lei pentru un metru cub, iar pentru canal 0,6 lei pentru un metru cub. In 1 martie 2007, pentru un metru cub de apa se platea 1,83 de lei, iar pentru canalizare 0,82 de lei pentru un metru cub. La data de 10 martie 2008, pretul apei era neschimbat, iar la canalizare a crescut cu 0,03 bani. In 29 aprilie 2009, s-a scumpit si apa si canalizarea, salajenii aveau de achitat 1,99 lei pentru un metru cub de apa si 1,12 lei pentru un metru cub de apa canalizata. In 1 octombrie 2009, are loc o noua scumpire, apa se tarifa cu 2,09 lei metru cub, si la canalizare se platea 1,19 lei pentru un metru cub. La un an, 1 octombrie 2010, apa costa 2,19 lei metru cub, iar la canalizare 1,24 lei metru cub. Cea mai mare majorare de preturi a avut loc anul trecut, la data de 1 iulie, cand apa era facturata cu 2,39 de lei pentru un metru cub, si 2,08 lei pentru un metru cub de apa canalizata. Pentru acest an, Marcel Zaharia a estimat o crestere a pretului apei la 2,4 lei pentru un metru cub si a canalizarii la 2,19 lei pentru un metru cub.

50 la suta din salajeni, clienti ai CAS

Ratele si dobanzile pe care compania le are de achitat nu sunt influentate de restantele populatiei si nici nu au efecte negative asupra structurii de personal sau a salariilor. La nivel de judet, Compania de Apa are 380 de angajati, care-si desfasoara activitatea in 40 de localitati. Mai precis, in Salaj sunt deserviti consumatori din cele patru orase si 36 de localitati rurale din comunele Criseni, Romanasi, Hereclean, Bocsa, Sarmasag, Crasna, Ip, Nusfalau, Boghis, Valcau de Jos, Somes-Odorhei, Letca, Lozna, Ileanda, precum si din alte opt comune unde activitatea este in curs de preluare de la administratiile locale (primele dintre acestea fiind Camar si Carastelec). La nivel de judet, din cele aflate de la Marcel Zaharia, sunt peste 105.000 consumatori ai CAS, ceea ce reprezinta pana la 50 la suta din populatia Salajului racordata la sisteme de alimentare cu apa gestionate de CAS. De serviciile de canalizare ale companiei beneficiaza peste 73.000 de salajeni.

Leave a Comment