Prezent în calitate de invitat special în cadrul Festivalului de Umor de la Șimleu Silvaniei, actorul, poetul și caricaturistul Horațiu Mălăele a acceptat bucuros propunerea noastră, de a ne acorda un scurt interviu. Fiind la prima vizită, maestrul Mălăele a mărturisit că doar auzise de Șimleu, dar promite că nu va fi și ultima sosire a sa la poalele Măgurii.
Nu puteam rata această ocazie specială să ne întâlnim cu el și, cum spuneam, i-am dat întâlnire sâmbătă, după spectacolul de umor pe care l-a susținut de vineri seară la Șimleu.
L-am găsit așa cum mă așteptam, într-o bună dispoziție maximă și un tonus excelent, cu care m-am încărcat pentru toată viața. Printre glume, bancuri și povești, am extras câteva date legate atât de viața profesională, cât și de cea personală.
Reporter: Cum v-ați simțit la Festivalul Umorului și cum ați simțit publicul din Șimleu Silvaniei?
Horațiu Mălăele: M-am simțit excelent și le mulțumesc organizatorilor pentru invitație. Aici este un public minunat, iar festivalul este unul de calitate, dovadă că sala a fost plină și reacțiile publicului au fost pe măsura talentului celor care au performat.
Reporter: Vă gândiți să reveniți în orașul nostru?
H. Mălăele: Observ aici un public foarte receptiv. Da, chiar m-am gândit serios la o nouă vizită, anul viitor. De data aceasta intenționez să aduc și grafică și poezie.
Reporter: Luna viitoare va avea loc premiera filmului „Morometii 2”, cu o distribuție de excepție. Cum a fost să aveți alături un număr atât de mare de colegi „grei”? Cum e să lucrezi cu nume mari ale teatrului?
H. Mălăele (râzând): Mie mi-a fost foarte ușor să joc alături de ei. Nu știu cum le-a fost lor, să joace alături de mine. Este absolut fantastic să ai parteneri buni. Dacă lucrezi cu actori buni, ai garanția succesului. Înseamnă că filmul va fi unul de calitate.
Reporter: Îndrăgitul serial „Las Fierbinti” a înregistrat cote mari de audiență, pe parcursul episoadelor în care ați apărut. Vă vom revedea în noile sezoane?
H. Mălăele: Serialul ăsta este unul foarte bun, care prinde incredibil de bine, cu actori buni și scenariști, care scriu într-un mod aparte. Deși mă număr printre fondatori, nu caut să-mi formez o imagine strâns legată de personajul meu, dar da, cu siguranță, voi reveni și în următoarele sezoane, pentru iubitorii acestui serial.
Reporter: Aveți doi băieți care vă moștenesc talentul și, evident, pasiunea pentru teatru. Cine și-a dorit mai mult această carieră, ei sau dvs.?
H. Mălăele: Dorința a fost de ambele părți și chiar mi-ar fi plăcut ca fiul cel mare, Bogdan să înceapă această carieră mai devreme.
Reporter: I-ați susținut pe copii în drumul lor sau ați încercat să-i faceți să se răzgândească, să opteze pentru alte domenii?
H. Mălăele: Desigur, i-am susținut mereu, în tot ceea ce și-au dorit ei să facă, pentru că asta este cel mai important, să-ți urmezi pasiunea. Dacă aș fi văzut că nu au talent și că nu pot face față, cu siguranță i-aș fi îndrumat către un alt domeniu.
Reporter: Ce ați simțit atunci când ați jucat pentru prima dată alături de fiul dvs. cel mare, Bogdan?
H. Mălăele: Emoții mari. În afară de emoțiile mele de scenă și ale actorului în general, care sunt iminente, am trăit emoția de a juca alături de propriul fiu. Situația personajelor noastre pe scenă sunt adesea în antiteză cu legătură noastră tată-fiu. Este o adevărată provocare.
Reporter: Cristian, fiul cel mic este deja căsătorit. V-ar plăcea ca nepoții să urmeze același traseu al scenei/filmului, ca și bunicul și tăticul?
H. Mălăele: Nu țin neapărat la transmiterea tradiției, până la sfârșitul ADN-ului familiei. Din punctul meu de vedere, pot urma orice meserie, atâta vreme cât îi va face pe ei fericiți. Eu îi voi îndruma să își urmeze visul, oricare va fi acela.
Reporter: Ce proiecte aveți pentru viitorul apropiat?
H. Mălăele: Sunt prins deja în 14 proiecte de teatru și mai am multe alte planuri. După cum ai spus și tu, am lansarea filmului Moromeții 2, la începutul lunii noiembrie urmează să fac al treilea film balcanic „Luca” și altul „Botezuri, nunti”. Tot în Octombrie, pe 26, în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru 2018, voi lansa cartea “HoARTiu Mălăele”, un album de grafică și de poezie, atent selectate. În aceeași zi, va fi lansată și „Abraxas (În rolul Omului – Mălăele)”- un volum de istorie contemporană a celor două măști de teatru, care sunt representative – Comedia și Drama.
Reporter: Deși nu lăsați impresia unui om cu regrete, permiteți-mi totuși să vă întreb: ce ați face diferit, dacă ați avea șansa de a schimba ceva?
H. Mălăele: Nu prea am greșit în luarea deciziilor importante. Singurul regret pe care îl am este că am stat pe gânduri, atunci când regizorul Vlad Mugur mi-a propus să joc în „Hamlet”, la Cluj- Napoca. M-am gândit la distanța mare dintre București și Cluj… Între timp, din păcate Mugur ne-a părăsit.
Reporter: Dacă ați fi avut 65 de ani, aș fi întors cifrele la 56, dar având 66, rămâne tot 66… Cum stați cu vederea, la cei 66 de ani, cum vede actorul Horațiu Mălăele societatea noastră, marcată de evenimentele politice din 2018?
H. Mălăele (râzând copios): Văd foarte bine și nu e deloc roz. Mă ajută ochelarii. Am dioptrii de 3 la stângul și 7 la dreptul. Nu sunt și n-am fost niciodată pasionat de politică. Mi-e de ajuns să știu cine este președintele țării.
Reporter: Sunteți printre cei mai iubiți actori români ai tuturor timpurilor. În clasamentul personal, trebuie să vă mărturisesc, veniți după G.V. Birlic. Cu care din calitățile dvs. cuceriți mai mult?
H. Mălăele (zâmbind): Prin muncă și… cred că prin talent.
Reporter: Ce le transmiteți sălăjenilor noștri?
H. Mălăele: Mă voi întoarce la ei și, până atunci, să fie sănătoși, veseli și norocoși.
Reporter: Mulțumesc din toată inima pentru timpul acordat și pentru sinceritatea cu care ați răspuns întrebărilor. Vă așteptăm și anul viitor.
H. Mălăele: Cu mare plăcere. Să ne revedem sănătoși!
Maestrul Mălăele a mărturisit că de la Șimleu va pleaca direct la Londra, unde va susține un recital umoristic, invitat fiind de comunitatea de români pentru a V-a oară.
Horațiu Mălăele s-a născut la Trâgu-Jiu și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1975, la clasa regretatului actor Octavian Cotescu.
Interviu realizat de Florina Man