Prezenţa ursului a fost semnalată în ultima perioadă în mai multe zone ale judeţului Sălaj, chiar dacă habitatul natural al acestui animal nu include pădurile din zonă. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Instituţia Prefectului Sălaj a realizat, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj şi Direcţia Silvică, o hartă cu localităţile în care au fost semnalate exemplare de urs în acest an. Astfel, urșii au fost văzuți în Bogdana, Huta, Poic, Sângeorgiu de Meseş, Buciumi, Zalău, Bălan, Gâlgău Almaşului, Gârbou, Călacea, Hida, Racâş, Stupini, Strâmba, Ileanda (Valea Pietricelei, Valea Cormenișului), Cheud, Vădurele, Lozna, Rus, Şimişna, Valea Hrăii, Teștioara, Băbeni (Valea Clițului), Adalin, Husia, Cizer (Măgura Priei). Potrivit specialiştilor, în general prezența ursului în Sălaj este legată de anumite perioade de tranzit, făra ca acesta să se stabilească în zonă, considerată a fi în afara arealului speciei, acest animal fiind capabil să parcurgă la nevoie zeci de kilometri pe zi. În aceste condiţii, harta include locurile în care a fost semnat ursul în acest an, habitatul său obişnuit fiind, așa cum s-a subliniat, în judeţele învecinate.
Ce trebuie să facem sau să nu facem atunci când un urs ne iese în cale
Pentru a evita întâlnirea accidentală cu ursul în pădure, silvicultorii sălăjeni recomandă câteva reguli de bază: nu mergeţi singur în pădure, faceţi zgomot, dar nu prea puternic, pentru a vă face cunoscută prezenţa (vorbiţi, fluieraţi, cântaţi) astfel încât ursul să se poată retrage din zonă; evitați desișurile și zonele cu copaci groși doborâţi, cu rădăcinile scoase din pământ, întrucât sunt zone în care ursul ar putea încerca să se adăpostească; trebuie evitate văile adânci şi zonele cu maluri sau peşteri în care ursul s-ar putea adăposti pe timpul zilei; trebuie evitate deplasările în pădure seara târziu sau noaptea, întrucât ursul este mult mai activ în această perioadă; dacă aveţi câine şi vă însoţeste în pădure, acesta trebuie ţinut în lesă, întrucât poate agita animalele sălbatice. În situaţia unei întâlniri accidentale cu ursul, se recomandă respectarea următoarelor reguli: nu fugiţi în momentul în care vedeţi ursul! Opriți-vă și retrăgeți-vă încet, cu faţa spre animal, pe acelaşi traseu pe care aţi venit; nu faceţi zgomot atunci când ursul este foarte aproape, întrucât s-ar putea ca acest fapt să-l agite şi să-l determine să atace; nu vă poziţionaţi între puiul de urs şi mama acestuia, întrucât aceasta ar putea crede că vreţi să-i atacaţi puiul şi va deveni foarte agresivă; dacă, totuşi, ursul aleargă spre dumneavoastră, este recomandat să lăsaţi un rucsac sau orice obiect, în speranţa că ursul se va opri la acestea şi nu va mai continua să vă urmărească.
Echipa de intervenție
Legiuitorul a stabilit anumite metode de intervenție rapidă, ce se aplică gradual, de o echipă de intervenție formată din primarul/viceprimarul localității, personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului și medicul veterinar. Această echipă de intervenție poate acționa doar în interiorul localităților. Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda alungării, iar extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în anumite situații, cum ar fi dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol, dacă siguranța și securitatea membrilor echipei de intervenție sunt puse în pericol, dacă exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și devine agresiv, dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni și devine agresiv, dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viața. Pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere a exemplarelor de urs, primăria poate încheia contract de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Modelul de contract de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, se va elabora în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. În cazul apariţiei unui urs în intravilanul localităţilor, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112.
Cam de multe ori apar ursii astia in atatea localitati.Si io cred ca l-am vazut pe Elvis pe la Kaufland intr-o zi….
A nimerit si Negoita cui sa se adreseze in ceea ce priveste ursii semnalati….la politia romana sau la marii „specialisti” de la directia silvica, mari cinegeticieni fara nici macar un fond de vanatoare in admnistrare! Normal ca a iesit situatia asta aberanta cu zeci si zeci de ursi in Salaj!
Aveau ei ceva informatii de la INS: cum ca Salajul e fruntas la miere cu palinca.
Acuma cum ca s-a deschis si prisaca Barnova, toti ursii au aflat de pe feisbuk ca e isprava de lins pe bot.
Acuma in Zalau, serios?! :))) Poate pe teritoriul administrat de Zalau, undeva in padurile Mesesului sau pe langa Moigrad, ca doar nu se plimba agale pe centru :)))