Angajările prin concurs în instituțiile publice au constituit, în ultima perioadă, o problemă intens discutată în rândul autorităților. Pentru a clarifica lucrurile, premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că instituţiile şi autorităţile publice vor putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, dacă se încadrează în anvelopa salarială prevăzută în buget. Întrebat dacă aprobarea în Parlament a unei legi care oferă posibilitatea desfăşurării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituţiile şi autorităţile publice va duce la creşterea cheltuielilor cu salariile în buget, Cîţu a spus: „Nu. Se vor angaja în anvelopa salarială pe care am angajat-o în buget. Asta nu înseamnă neapărat că vor fi cheltuieli mai mari de personal, doar că pot să angajeze şi, dacă se păstrează în anvelopa salarială, foarte bine”. El a adăugat că nu ştie câţi angajaţi noi ar putea să apară ca urmare a acestei legi şi nici care este deficitul de personal în instituţiile publice. Camera Deputaţilor a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 183/2020, incluzând posibilitatea desfăşurării, pe o perioadă de 6 luni, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituţiile şi autorităţile publice. Deputaţii au decis ca să poată fi scoase la concurs posturile vacante din instituţii şi autorităţi publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG. „Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021″, prevede textul adoptat de deputaţi. Camera Deputaţilor este for decizional.
Atata le trebuie sefilor bugetarilor, sa poata face angajari. Sa vezi cate neamuri si amante vor aparea in sistem, cu salarii babane pentru facut nimic. Dupa ce te pun in fata faptului implinit, vin cu caciula-n mana la Guvern sa se planga ca nu le ajung banii de salarii. Ce anvelopa salariala?!
Nu s-a stabilit o data pentru totdeauna ca, mai ales acum de cand pandemia ne-a invatat sa lucam cu calculatorul, ca sunt prea multi bugetari in sistem?! Ca pe ici, pe colo, mai trebuie cate o angajare, asta e altceva. Dar nu dai drumul la tot romanul la angajari, ca nu-i mai opresti.
Mi se pare normal sa facă angajări ! Cu duiumul! Nu suntem noi tara lucrului bine făcut! Parca așa ne spunea mai-marele tătuc!!👍