Inspectorii antifraudă au băgat spaima în rândul comercianţilor

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au închis în cursul acestei luni, în mai multe judeţe din ţară, activitatea unor unităţi. La finalul săptămânii trecute, în urma unui control „fulger” care a vizat respectarea reglementărilor financiar contabile, desfăşurat inclusiv la operatori economici din municipiul Zalău, inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) au împărţit amenzi cu nemiluita şi au sigilat magazine. Rezultatul controlului în întreg judeţul, măsurile luate şi sancţiunile dispuse urmează să fie comunicate de reprezentanţii ANAF.

În ultimele zile, inspectorii DGAF au semănat teroare printre comercianţii şi administratorii unor unităţi economice. Vin în control „tam-nesam”, verifică registrele, banii din casa de marcat, dar şi cei aflaţi în buzunarele angajaţilor şi iau instant măsuri pentru sigilarea unităţii afişând pe uşa de acces a unităţii: „Activitate suspendată de Antifruadă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”. Legislaţia, aplicabilă din luna în curs, le permite acest lucru. ANAF a anunţat despre intrarea în vigoare a acestor măsuri, iar procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic poate fi dispusă în cazul în care inspectorii DGAF constată nerespectarea legii. Sancţiunile prevăzute de noua lege sunt amenda contravenţională de la 10.000 de lei la 15.000 de lei pentru neemiterea bonului fiscal şi suspendarea activităţii operatorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni. De asemenea, sumele deţinute care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat, în registrul special sau prin chitanţe, pot fi confiscate şi, în plus, poate fi dispusă şi aplicarea unei amenzi cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei.

Cum se realizează controlul antifraudă

La orice acţiune de control participă cel puţin doi inspectori ai DGAF. Fiecare trebuie să prezinte legitimaţia de control, insigna de împuternicire şi ordinul permanent de serviciu şi să se înscrie în Registrul unic de control. Inspectorilor antifraudă fiscală trebuie să li se permită accesul în toate spaţiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri şi servicii, în interiorul zonelor libere, în vecinătatea unităţilor vamale, în antrepozite fiscale şi în orice alte locuri unde se desfăşoară activităţi economice, pe timp de zi şi de noapte. De asemenea, dacă este cazul, trebuie să se faciliteze prelevarea de probe, eşantioane sau mostre. Potrivit ANAF, reprezentantul firmei controlate este obligat să pună la dispoziţia inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infracţiune şi se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare. Pentru protejarea împotriva înstrăinării sau deteriorării documentelor supuse controlului, inspectorii antifraudă pot decide reţinerea acestora, în baza unui proces-verbal de ridicare de înscrisuri. De asemenea, reprezentantul societăţii controlate este obligat să furnizeze inclusiv explicaţii scrise la solicitarea inspectorilor antifraudă şi să prezinte lista cu înscrisurile solicitate la data şi ora prevăzută în invitaţiile primite. Aceştia pot sigila depozite, incinte, mijloace de transport şi pot dispune instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor patrimoniale. De precizat este faptul că ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a căror fabricaţie, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum şi veniturile realizate din activităţi comerciale sau prestări de servicii nelegale. În termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării actului constatator reprezentantul unităţii sancţionate poate face plângere. În acest caz, plângerea, însoţită de o copie a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, trebuie depusă la judecătoria în circumscripţie căreia a fost constatată contravenţia.

Ciubucul, motiv de amendă

Măsurile dispuse de inspectorii antifraudă nu sunt văzute cu ochi buni, chiar din contră sunt etichetate de unii agenţi economici drept disproporţionate. „Nu cred că există o casă de marcat, casierie, în care să nu găseşti câţiva bănuţi sau lei în plus faţă de suma înregistrată. Asta înseamnă că oricărui agent economic care are în plus, în casă, doi lei riscă să-i fie suspendată activitatea? Eu, de exemplu, emit bon fiscal inclusiv pentru suma de cinci bani. Se întâmplă, de multe ori, ca un client să-mi dea bani mai mulţi. O cafea este patru lei. Clientul îi dă angajatului meu, îi achită nota de plată cu o bancnotă de cinci lei refuzând restul de un leu. Chiar dacă insişti, restul ăla de un un leu îl lasă pe masă şi pleacă. Ce să facă angajatul? Să io ia la fugă după cilent? Îl bagă în portmoneu… e ciubucul lui. E ciudat şi absurd ca pentru câteva zeci de lei, să primeşti aceeaşi amendă ca şi un altul care are în plus în casă câteva sute de lei. E chiar absurd să te legi de bacşiş”, a precizat administratorul unei unităţi din Sălaj, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Tel Verde – sesizări privind neeliberarea bonului fiscal

ANAF informează că începând din această lună, la nivel naţional, funcţionează serviciul Tel Verde – destinat primirii apelurilor telefonice şi înregistrarii sesizărilor privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi. Numărul de telefon este 0800 800 085 şi poate fi apelat, gratuit, 24 de ore din 24. Conţinutul mesajului înregistrat este compus din două părţi după cum urmează: „Aţi sunat la linia TelVerde a Ministerului Finanţelor Publice. Vă informăm că acest apel este înregistrat, iar continuarea acestuia reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru sesizări privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale consumatorii sunt sfătuiţi să apese tasta 1, iar după alegerea acestei opţiuni apelul va fi preluat, la orice oră, de către un operator al DGAF din cadrul ANAF.
O bună parte din controale desfăşurate de inspectorii DGAF au fost realizate în urma acestor sesizări înregistrate la TelVerde.

4 Thoughts to “Inspectorii antifraudă au băgat spaima în rândul comercianţilor”

  1. tel verde

    iti este asigurat anonimatul? puti au curajul sa stea fata in fata cu cel reclamat. Putini doresc sa „riste” anumite repercursiuni din cauza denuntului facut.
    nu de mai putin de o saptamana m-am dus la o firma renumita, mi-a „prestat” un serviciu si la final mi-a cerut 50 de lei, dar binenteles ca nu a batut banii in casa. Patroana era langa angazata, si nu a schitat nici un semn ca ceva ni ar fi in regula. In cele 20-30 de minute cat am asteptat, au mai fost 4-5 persoane si nici lor nu li sa eliberat bon fiscal.
    Iar sa suni la acest telefon verde, si sa trebuiasca sa iti dai toate datele tale de identificare si ulterior sa afle si reclammntul cine l-a reclamat, nu imi convine, si cred ca in aceasta situatie este majoritatea. Inca nu suntem „oregatiti” pentru asa ceva.
    ex. bun este daca suni la politia Locala, primul lucru trebuie sa te identifici, iar când echipajul ajunge in zona la reclamant, este informat ca vecinul XXX a sunat la politie sa-l reclame ca da muzica prea tare sau si-a lasat masina in drum si nu mai poate lumea sa circule din cayuza lui.

  2. corha alin

    Tare as vrea sa se verifice si cabinetele medicale private.La cate am fost doar 1 a dat bon

  3. Maria

    Ia o decizie acuma si schimbati viata!

    Nu te mai gandi la incredere dar gandeste-te sa FACI ACTIUNILE necesare.

    Ia domeniul cel mai arzator si FA CEVA, zilnic, pentru el. Increderea vine dupa ce deja ai obtinut ce doresti si nu mai ai nevoie de ea. Si nu mai baga scuza asta cu ”nu fac pentru ca nu am incredere”. Acum stii si tu ca si mine, ca e o mare ABUREALA!

    Increderea este facuta sa apara dupa ce ai trecut prin esec, descurajari si incepi sa deprinzi o noua abilitate.
    Iar tu spui ca din cauza increderii nu iti dai voie sa treci prin esecuri si nu poti face fata descurajarilor.

    Din punctul meu de vedere, viata te pune in fata unei alegeri.
    Ori iti faci o lista azi cu actiunile necesare si incepi sa le faci, ori mergi la culcare spunand si azi ”as putea daca as avea incredere”.

    CAUTAM PERSOANE CARE ISI DORESC O AFACERE
    Instruire gratuita oferita de firma, sub forma unor cursuri oferite prin mail.
    Contract legal oferit din start!
    O afacere in FRANCIZA ALTERNATIVA .
    Fara a necesita cunostinte avansate IT.
    Se lucreaza de acasa, part-time.

    Fii propriul tau sef.
    Minim 18 ani.

    Cereti detalii la adresa de mail:
    maria_buia@yahoo.com

  4. vot ..

    Între degetele senatorului Gheorghe Pop (PSD) se observă bila albă care este introdusă în urna neagră.
    Iar Nosa s-a laudat ieri la Realitatea TV ca el nu se opune justitiei, dar voteaza IMPOTIVA RIDICARII IMUNITATII !?!?!?! 🙂 sau de plans 🙁

Leave a Comment