Inspecția Muncii Sălaj desfășoară acțiuni pentru reducerea evenimentelor de muncă

În cadrul Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii Sălaj, în perioada aprilie-noiembrie 2017, se desfășoară mai multe acțiuni sub forma unor inspecții ce vizează verificarea măsurilor stabilite în urma cercetării evenimentelor de muncă. Potrivit ITM Sălaj, aceste acțiuni au ca obiective creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și al lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă pentru eliminarea/diminuarea accidentelor de muncă; încurajarea implicării angajaților și angajatorilor în diminuarea consecințelor sociale și economice care derivă din producerea accidentelor de muncă.

Schimbările de ordin economic și organizatoric care au avut loc în România în ultimii ani au avut implicații sociale profunde asupra forței de muncă, producând anumite îngrijorări în ceea ce privește asigurarea securității și sănătătii lucrătorilor la locul de muncă. Principalii factori de ordin social care produc îngrijorare și afectează lucrătorii din Romania sunt: Preocuparea permanentă asupra păstrării locului de muncă; scăderea numărului de lucrători specializați concomitent cu suplimentarea sarcinilor de serviciu; creșterea exigenței tehnologice, îmbătrânirea forței de muncă, schimbări produse în dinamica accidentelor de muncă. Statistica arată faptul că, în perioada 2012-2015 dinamica accidentelor de muncă a crescut la nivel național. Astfel, de la 4.220 accidente de muncă în anul 2012, la sfârșitul anului 2015 se înregistraseră 4.597 accidente, din care 232 mortale în 2015. În județul Sălaj, numărul total al accidentelor a scăzut ușor, de la 35 în 2012 la 31 în 2015, în schimb numărul accidentelor mortale a crescut de la zero în 2012  la 4 în anul 2015. Din cele arătate mai sus, rezultă o tendință de creștere a indicelui de frecvență pentru accidentați la nivel național.

Tendința de creștere a indicelui de frecvență a accidentaților în muncă înregistrați în România a fost factorul determinant în luarea deciziei de a declanșa acțiunea de monitorizare și verificare a modului în care unitățile ce au înregistrat accidente de muncă realizează măsurile stabilite cu ocazia cercetării evenimentelor, măsuri care să ducă la prevenirea altor evenimente similare și care să întărească nivelul securității și sănătății în muncă.În acest sens, și în județul Sălaj se desfășoară activități de control privind verificarea în teren a realizării măsurilor dispuse în urma cercetării evenimentelor, precum și promovarea bunelor practici constatate în unitățile care au reușit să reducă numărul evenimentelor de muncă.

Ultimele două accidente grave ce au avut loc pe raza județului nostru sunt cele de la Tenaris Silcotub, acolo unde un muncitor a fost lovit mortal de o granitură de tren, și cel care a avut loc luna trecută la cariera de piatră de la Băbeni, unde un lucrător a murit după ce un bloc de piatră a căzut peste el.

 

Leave a Comment