Procurorii sălăjeni au soluţionat 4.969 de dosare dintr-un total de 12.798 avute în lucru, în cursul anului trecut, fiind încheiate 581 de rechizitorii, în urma cărora au fost trimişi în judecată 758 de inculpaţi. Din aceştia, 50 au fost trimişi în faţa instanţei în stare de arestare preventivă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa.
Potrivit sursei citate, în urma încheierii raportului de bilanţ pentru 2012, s-a constatat o încărcătură foarte mare de dosare/procuror, în condiţiile în care în cele patru Parchete din judeţ lucrează doar 18 procurori. “Activitatea noastră este pe două segmente: unul priveşte supravegherea urmăririi penale a cauzelor instrumentate de Poliţie, iar celălalt priveşte urmărirea penală proprie, făcută exlusiv de procurori. În această a doua situaţie este vorba de cauze mai complexe, iar anul trecut au fost soluţionate cu trimiterea în judecată a inculpaţilor 167 de asemenea dosare”, a declarat Crin Bologa.
Un lucru care atrage atenţia este faptul că fenomenul infracţional la nivel de judeţ este într-o constantă creştere, în ultimii 17 ani, iar potrivit lui Crin Bologa, există o anumită stabilitate referitor la violenţa intenţionată. “Este o situaţie tristă. Când spun stabilitate, mă refer la infracţiunile intenţionate care aduc atingere vieţii, nu la cele din culpă”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Mai multă corupţie, contrabandă şi evaziune fiscală
Ce este de reţinut este faptul că, de la un an la altul, cazurile de corupţie, contrabandă, spălare de bani şi evaziune fiscală se înmulţesc în Sălaj. Potrivit sursei citate, anul trecut au fost soluţionate prin rechizoriu şi trimitere în judecată şase dosare de corupţie. Unul din acestea a fost înregistrat la Gârbou, unde fosta contabilă a Primăriei a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce a fost prinsă, în 2011, că a sustras peste 600.000 de lei din conturile administraţiei locale. În acest caz, Judecătoria Jibou a aplicat o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu privare de libertate.
Cazurile de corupţie au fost cu greutate, mai ales prin rolul pe care inculpaţii l-au avut în comunitate, a spus Bologa, referindu-se la trei speţe în care primarii comunelor Ip, Măerişte şi Surduc – au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Astfel, trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni în domeniul Fondului Funciar, fostul primar al comunei Ip, Ioan Boer, s-a trezit adus în faţa instanţei într-un al doilea dosar, după ce procurorii s-au sesizat că acesta a comis infracţiuni de corupţie cât timp s-a aflat la conducerea administraţiei locale anterior amintite. La rândul său, primarul comunei Măerişte, Vasile Lazăr, a fost trimis în judecată pentru corupţie, după ce ar fi încasat o anumită sumă de bani din bugetul comunei reprezentând plata unor lucrări neefectuate la podurile peste Valea Crasnei. În ceea ce îl priveşte pe fostul primar al comunei Surduc, Ionel Danil Chira, acesta a fost trimis în judecată la începutul acestui an pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, după ce ar fi adus prejudicii bugetului local, în perioada cât a fost edilul comunei, în valoare de peste 30.000 de lei.
Potrivit lui Crin Bologa, în urma activităţii procurorilor, anul trecut, s-au dublat sumele recuperate pentru bugetul de stat faţă de 2011. Mai exact, anul trecut s-a recuperat suma de 1,2 milioane de lei, în timp ce în anul anterior s-a reuşit recuperarea doar a aproximativ 650.000 de lei.
Inaspriti regimul de detentie si veti constata o diminuare a infractionalitatii !!!
adevaru-i ka se fura ! si cel mai cel se fura terenuri !
problema este ka pe astea nu le fura oricine ! asa ka nu prea se vede ka se fura !
adika ai zice ka nu se fura pretene balog !