Indexarea pensiilor militare cu rata medie anuală a inflaţiei se amână până la 1 septembrie 2021, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN). „În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”, au arătat aceştia, scrie News.
Anunţul a fost făcut la o întâlnire pe care ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), generalul de brigadă Valeriu Roşu, au avut-o, marţi, la sediul MApN, cu preşedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, şi cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, pentru a discuta principalelesubiecte care îi preocupă pe militarii în rezervă şi retragere.
„Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflaţiei, cei prezenţi au fost informaţi că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.
De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenţi pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor din prezent şi la crearea unui cadru adecvat actualizării şi recalculării pensiilor militare.
Conform sursei citate, la reluarea activităţii parlamentare, în luna ianuarie, PL-x 199/2020 va fi dezbătut în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor şi apoi va fi supus aprobării plenului, având susţinerea Guvernului. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute resursele necesare susţinerii acestei iniţiative începând cu luna aprilie a anului viitor.
Ministrul Ciucă a subliniat, de asemenea, că Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat va fi aplicată începând cu luna februarie 2021, existând resursele bugetare necesare. Normele de aplicare ale legii sunt acum în faza de stabilire a ultimelor detalii, rezultate în urma publicării în transparenţă decizională a proiectului. Ministrul Apărării i-a asigurat pe cei prezenţi că aceste norme vor fi aprobate şi publicate în timp util.
„Pe timpul întâlnirii, generalul-locotenent (rtr.) Băhnăreanu a ridicat o problemă legată de aplicarea HG nr. 998 din 18 noiembrie 2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear şi de recuperare, a condiţiilor şi modului de acordare, precum şi a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat. Astfel, pentru ca militarii în rezervă şi retragere să beneficieze încă din 2021 de prevederile acestui act normativ, va fi necesară promovarea unor modificări ale Hotărârii de Guvern, obiectiv asumat de conducerea instituţiei”, mai scrie în comunicat.
În final, cei prezenţi au analizat posibilitatea ca militarii activi, în rezervă şi retragere să se poată imuniza împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naţionale. S-a decis astfel ca instituţia militară să pună la dispoziţia militarilor această facilitate, numai dacă aceştia vor dori să se vaccineze, a precizat MApN.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
Pensiile militare sunt pensii speciale la fel de necesare ca și cele ale politicienilor sau polițiștilor burtoși de la armata îs ca o piatra la gâtul statului român
Pensiile militare sint nejustificat de mari față de cele civile, ăștia nu au participat la niciun război de apărare a țării !
Pentru „Anonimi” : „Ăștia ” au participat la razboaiele cu canalul, Transfagarasanul, minele țării, agricultura etc. și au invins.Uneori a fost mai greu decat la război. Sotiile lor au crescut singure copii, ceia ce nu este cazul vostru.
Fuji ba d’acia.Aia de abia asteptau sa mearga la destinatiile citate de tine.Isi lasau acasa grasanele si li se deschideau perspective minunate.Of course ca faceau si fac pe victimele.Realitatea -i alta.Si apoi ca la orice „razboi” nu „luptau” ei.Erau soldati in termen pentru asta.Asa ca….
Pt. cei de la 12,33 și 12,58. De unde sa știți voi ce e aia armată că de fapt voi nu ați satisfacut-o. Pensiile militare sunt de serviciu,să vă intre bine în cap mai orangutanilor și eunucilor. Militar sau polițist nu poate fi orice prost cum sunteți voi care nu ați învățat și acuma sunteți frustrați pe această categorie profesională. Polițiștii sunt zilnic în război cu idioți că voi iar militarii o să vă caute în curând să vadă dacă sunteți vaccinati antiprostie ca nu cumva să se perpetueze specia asta de mamifere…
bai ion udrea,te-o lovit frica si-ai devenit anonim?de-te-n moase-ta.la multi ani!