Îndemnul veterinarilor sălăjeni: carnea de la porcii sacrificați în gospodării trebuie verificată

Prezent astăzi la o întâlnire a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, medicul veterinar Răzvan Chiorean din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj, a evidențiat importanța respectării de către populație și agenți economici a unor norme clare, pentru prevenirea unor eventuale incidente mai ales în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, perioadă în care comerțul cu produse alimentare se intensifică. Îndemnul pentru populație este foarte simplu: să cumperere carne și preparate din carne numai din locuri autorizate, unde există certitudinea că produsul cumpărat a fost verificat și corespunde normelor în vigoare. Un alt îndemn prezentat de medic este cel privitor la importanța efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea provenită de la porcii din gospodăriile personale, animale care urmează să fie sacrificate pentru consum propriu. Riscurile de îmbolnăvire cu trichineloză sunt foarte mari acolo unde carnea nu este verificată. Desigur, verificarea trebuie efectuată într-un cabinet veterinar autorizat, iar procedura durează câteva minute, dar vă poate scăpa de probleme grave de sănătate.Trichineloza, numită și trichinoză, este o boală parazitară cosmopolită, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infestate cu larvele unui nematod vivipar din genul Trichinella (spiralis, pseudospiralis, nativa, nelsoni etc.). Apare în mod obișnuit la porci domestici sau mistreți, dar și la animale sălbatice carnivore, cum ar fi ursul. Primele simptome ale trichinelozei sunt greața, diareea, vărsăturile, oboseala și durerea abdominală. După acestea, în faza următoare apare febra mare, dureri de cap, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, conjunctivită, dureri de articulații și dureri musculare, precum și mâncărimi ale pielii. Dacă infecția este moderată spre gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți de coordonare a mișcărilor și pot avea probleme de respirație. În cazuri grave, se poate ajunge la deces. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile după infecție, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-4 săptămâni după consumul de carne infestată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de lavre consumate odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente. Contaminarea se produce când un om sau un animal consumă carne parazitată, crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella. Acidul din stomac dizolvă membrana dură a chistului și eliberează larvele. Larvele eclozează în intestinul subțire, penetrează mucoasa intestinală și devin adulți în 6-8 zile. Femelele mature eliberează larve vii în decurs de 4-6 săptămâni. Larvele noi migrează prin fluxul sanguin către mușchii scheletici, unde se închistează complet în 1-2 luni și rămân viabile timp ani și ani. Ciclul continuă doar dacă larvele închistate sunt consumate de un alt carnivor. Persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de porc, mistreț, cal, riscă să se infesteze cu Trichinella. Boala nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine, care conține larve de Trichinella. Diagnosticul inițial se bazează pe semnele și simptomele clasice – umflarea în jurul ochilor, inflamația musculară și febra. Pentru a confirma diagnosticul de trichineloză, medicul solicită un test de sânge (un număr crescut al anumitor celule albe sau formarea unor anticorpi împotriva parazitului semnalează o infectare) sau o biopsie musculară (o bucată mică de mușchi este analizată la microscop pentru a observa larvele de Trichinella). De obicei, analiza de sânge este suficientă pentru stabilirea diagnosticului. Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este: să nu consumați carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţineți, de la medicul veterinar, rezultatul negativ la trichineloscopie; să cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, unde produsele de origine animală sau non-animală expuse au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică și să gătiți carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele nu distrug eficient larvele (de exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză). Congelarea cărnii de vânat sălbatic, nu poate distruge în mod eficient larvele, deoarece unele specii care infestează animalele
sălbatice sunt rezistente la îngheț. În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali. Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari acreditați pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

One Thought to “Îndemnul veterinarilor sălăjeni: carnea de la porcii sacrificați în gospodării trebuie verificată”

  1. […] produsul cumpărat a fost verificat și corespunde normelor în… Articolul Îndemnul veterinarilor sălăjeni: carnea de la porcii sacrificați în gospodării trebuie verific… apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment