In ultimii trei ani: Sute de salajeni depistati cu boli de coloana vertebrala

In ultimii trei ani: Sute de salajeni depistati cu boli de coloana vertebralaLa inceput de nou mileniu, cand uitam adesea sa ne facem timp pentru miscare si sport si sa acordam atentie alimentatiei sanatoase, cand oboseala se instaleaza rapid intre sarcinile de serviciu si cele casnice, tot mai multe persoane ajung sa dezvolte, de la varste mici, deviatii ale coloanei vertebrale. Scoliozele, cifozele si lordozele sunt diagnostice puse tot mai des de medicii de specialitate, in Salaj, in ultimii trei ani fiind depistate peste 600 de astfel de cazuri, majoritatea la femei.

Printre bolile care afecteaza anual sute de persoane si care ar putea fi evitate cu putina atentie acordata propriei persoane se numara si scolioza, cifoza si lordoza – trei afectiuni ale coloanei vertebrale, care induc corpului pozitii deformate si incomode, cauzand adesea dureri severe. Potrivit definitiei date de medici, scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, ajungandu-se la forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei. Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan vertical de simetrie, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale, si se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand ceea ce in limbajul popular este numit cocoasa. Acest gheb din spate este compensat fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.De altfel, definind lordoza, medicii spun ca aceasta este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.

Desi nu par boli grave, la prima vedere, toate trei afectiunile prezentate anterior sunt dificil de suportat de catre cei diagnosticati cu ele, care, pe langa ca dezvolta o pozitie incorecta si inestetica a corpului, acuza adesea dureri. In Salaj, statisticile ultimilor trei ani sunt ingrijoratoare: nu doar ca sute de persoane au fost depistate cu aceste afectiuni ale coloanei vertebrale, dar numarul de cazuri a crescut de la un an la altul, diagnosticele fiind puse la varste tot mai mici.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, in total, in perioada 2009 – 2011, un numar de 605 salajeni au primit ca diagnostic scolioza, cifoza ori lordoza, majoritatea cazurilor fiind depistate la femei. „In 2009, au fost depistate cu cifoza si lordoza 59 de persoane, din care 39 sunt femei. Din aceste cazuri, 11 au fost depistate la grupa de varsta 1 – 14 ani (cinci la fete), alte 22 de cazuri au fost la grupa de varsta 15 – 64 de ani (din care15 femei), in timp ce 26 de cazuri au fost diagnosticate la persoane de 65 de ani si peste 54 de ani (19 la femei). Tot in 2009, in judet au fost diagnosticate 90 de cazuri de scolioza, din care 57 au fost la femei. Mai exact, la grupa de varsta 1 – 14 ani, au fost depistate 45 de cazuri de scolioza (27 la femei), iar la grupa de varsta 15 – 64 de ani au fost 45 de diagnostice, (30 la femei)”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.

Potrivit sursei citate, in 2010, au fost depistate 89 de cazuri de cifoza si lordoza, cu 30 mai multe ca in anul anterior, si 162 de cazuri de scolioza, cu 72 mai mult ca in 2009. Din cele 89 de cazuri de cifoza si lordoza, 53 au fost femei: 20 la grupa de varsta 1 – 14 ani (11 la fete), 49 la persoane de 15 – 64 de ani (29 la femei, iar 20 de cazuri la persoane de 65 de ani si peste 65 de ani (13 la femei). Referitor la cele 162 de cazuri de scolioza, 98 din ele au fost la femei. Astfel, 47 de diagnostice au fost puse la grupa de varsta 1 – 14 ani (26 la fete), 101 – la grupa de varsta 15 – 64 de ani (65 la femei), iar 14 la persoane de 65 de ani si peste 65 de ani (sapte cazuri la femei)”, a declarat Mihai Cheseli.

Statisticile DSP Salaj sunt ingrijoratoare si in ceea ce priveste anul trecut, cand au fost depistate 99 de cazuri de cifoza si lordoza – din care 62 la femei, si 105 cazuri descolioza, din care 65 la femei. „Anul trecut au fost depistate cu cifoza si lordoza 31 de persoane cu varsta intre 1 – 14 ani (17 fete), 56 de persoane cu varsta intre 15 – 64 de ani (37 la femei), si 12 persoane cu varsta de 65 de ani si peste 65 de ani (opt femei). Cu scolioza au fost depistate 38 de cazuri la grupa de varsta 1 – 14 ani (21 fete) si 67 de cazuri la grupa de varsta 15 – 64 de ani (44 femei)”, a declarat Mihai Cheseli. Potrivit acestuia, datele pentru 2012 nu sunt, deocamdata, centralizate.

Cauze multiple

Medicii sustin ca in 80 la suta dintre situatii, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta, boala aparand de obicei in copilarie sau in adolescenta si fiind asociata cu factori congenitali, cum ar fi spina bifida, cu factori genetici sau anumiti factori locali, ca durerea sau spasmul muscular, cu afectiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare. Pozitia incorecta a copilului pe scaun inca din primii ani de viata, la masa, acasa si apoi la gradinita, la scoala, la birou sau in banca, purtarea incorecta a ghiozdanului pot genera in timp o parte dintre aceste deformari nedorite. Si cresterea brusca in inaltime, evitarea practicarii regulate a sportului care intareste musculatura spatelui sau neglijarea kinetoterapiei in cazul in care boala s-a instalat, contribuie la accentuarea deformarilor coloanei, persoanele ajungand sa fie depistate cu cifoza, lordoza ori scolioza. Alte cauze care pot determina devierile coloanei sunt deficitul de vitamina D (rahitismul), miopia, modificari ale auzului, care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta scolioza includ istoria familiala, fiind cunoscut ca aceasta este o afectiune cu caracter familial. Copiii, in special fetele ale caror mame au avut scolioza, prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta boala. De asemenea, scolioza, dar si celelalte doua boli afecteaza mai ales sexul feminin, fetele cu varsta intre 10 – 16 ani fiind de sapte ori mai predispuse decat baietii sa dezvolte deformari ale coloanei vertebrale.

Diagnosticul timpuriu este vital

Medicii sustin ca este extrem de important ca aceste boli sa fie identificate la timp, printr-un control medical de specialitate, intrucat, netratate, in timp se pot permanentiza, lucru care va genera dureri mari atunci cand copilul va incearca sa adopte o pozitie corecta. Mai mult, ignorate si netratate, cele trei afectiuni duc la modificari ireversibile ale coloanei, care pot fi solutionate doar prin interventie chirurgicala. Totodata, modificarile coloanei conduc, in timp, la alterarea activitatii intregului aparat locomotor, a miscarilor respiratorii, care vor conduce la modificari ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos. Si functia cordului este influentata negativ de modificarile coloanei si ale cutiei toracice in cazul scoliozelor si ale sternului infundat din cauza rahitismului, ca de altfel si activitatea si dezvoltarea organelor interne.

Pentru a evita complicatiile si pentru a putea fi tratate in cel mai scurt timp posibil, consultul si diagnosticul pus de medicul specialist sunt obligatorii. In acest sens, se va apela la medic pentru a examina pacientul daca se observa o curbura a coloanei vertebrale, daca se constata ceva neobisnuit in postura corpului, precum proeminenta coastelor in afara, un umar mai inalt decat altul, un sold mai inalt decat altul ori dezechilibrul taliei.

In functie de rezultatele investigatiilor, ortopedul va recomanda fie purtarea unui corset pentru oprirea accentuarii curburilor coloanei, fie interventia chirurgicala, fie, pur si simplu, un tratament conservator.

Leave a Comment