Anual, circa zece sălăjeni sunt extrădaţi din alte state după ce au fost condamnaţi în ţară. Majoritatea infracţiunilor comise de aceştia sunt de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune, contrabandă de ţigări sau trafic de substanţe toxice.
În urmă cu aproximativ doi ani, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, se aflau date în urmărire internaţională 39 de persoane, numărul acestora ajungând în prezent la 29. „Pe parcursul anului 2014 au mai fost date în urmărire internaţională încă 17 persoane, fiind clarificată situaţia tot a unui număr de 17. Din cele 17, 13 persoane au fost extrădate din alte ţări, respectiv şase din Italia, patru – Franţa, şi câte una din Spania, Germania şi Irlanda), celelalte patru fiind prinse în ţară. Faptele comise de acestea sunt furt calificat, tâlhărie, abuz de încredere, lipsire de libertate, înşelăciune şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere”, au explicat reprezentanţii Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Sălaj.
La începutul anului 2015, erau daţi în urmărire internaţională 39 de sălăjeni, la care s-au adăugat, pe parcursul anului încă 13. „Pe parcursul anului trecut a fost clarificată situaţia unui număr de 23 de persoane. Dintre acestea, opt au fost extrădate din alte ţări, respectiv patru – Italia şi câte una din Anglia, Germania, Spania şi Danemarca, iar faptele comise sunt furt calificat, tâlhărie, contrabandă cu ţigări, complicitate la trafic de substanţe toxice şi omor. În prezent, în evidenţele IPJ Sălaj, sunt date în urmărire internaţională 29 de persoane”, a menţionat sursa citată.
Toate persoanele extrădate au fost încarcerate în penitenciarul Rahova în vederea executării pedepsei, iar cele prinse în ţară au fost încarcerate în penitenciarul arondat zonei în care au fost prinse.
Condamnat pentru furt calificat
Printre sălăjenii extrădaţi în anul 2015 se numără şi un bărbat din Năpradea. Potrivit poliţiştilor, M.H., în 1 februarie 2012, 12 spre 13 februarie 2012 şi în 15 februarie 2012, pe timp de noapte, a sustras din două autoturisme şi dintr-o anexă, mai multe bunuri, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.700 de lei. „În sarcina inculpatului s-a mai reţinut că în 1 februarie şi 13 februarie a mai pătruns fără drept în curţile şi anexele gospodăreşti ale unor localnici. Pe numele acestuia, în data de 6 martie 2013, Judecătoria Jibou a emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea sub aspectul infracţiunii de furt calificat, fiind condamnat la patru ani de închisoare”, a menţionat sursa citată. Acesta a fost dat în urmărire internaţională în anul 2013 şi extrădat din Italia doi ani mai târziu, respectiv în 2015.
Suspectat de omor deosebit de grav
Suspectat de omor deosebit de grav, săvârşit în 2007, într-o locuinţă din Irlanda, un bărbat din Hida a fost extrădat din Anglia abia în 2015. „S.R., din Hida, este suspectat de săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav, comis într-o locuinţă din Irlanda, în seara zilei de 13 iulie 2007, asupra unui cetăţean român. În data de 23 mai 2012, Tribunalul Sălaj a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă sub aspectul comiterii de omor deosebit de grav”, au precizat reprezentanţii IPJ Sălaj. Bărbatul a fost dat în urmărire internaţională în anul 2012 şi a fost extrădat din Anglia trei ani mai târziu.