În scurt timp, începe vânătoarea de autovehicule parcate nesimțit

Primăria Municipiului Zalău va începe în scurt timp să ridice autovehiculele parcate illegal în municipiu, în baza legii care dă dereptul autorităților locale să facă uz de aceste sancțiuni, prin Poliția Rutieră. Deși în alte municipii legea este pusă în aplicare încă din luna februarie, la noi, proiectul este încă este în faza de lucru, după cum ne informează reprezentanții Primăriei Zalău. “Procedura privind demersurile necesare punerii în aplicare a măsurii tehnico-administrative de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar, măsură reglementată prin Regulamentul de aplicare a OUG 125/2002, modificat prin HG 965/2016, este în curs de elaborare.

După aprobarea procedurii, se va încheia contractul de prestări servicii, conform reglementărilor legale”, anunță municipalitatea în răspunsul la solicitarea redacției noastre. Nu au fost oferite detalii legate de eventualele firme care ar putea opera aceste activități, însă ceea ce rezultă este faptul că Primăria municipiului nu ar fi dispusă să înființeze un serviciu propriu de ridicare a autovehiculelor, cu atât mai mult cu cât aceste activități efectuate de tot felul de firme, în trecut, au generat scandaluri uriașe și au ridicat semne de întrebare asupra legalității unor astfel de contracte, precum și a „zonei” în care se vărsa profitul acestei activități – o afacere în toată regula. Poliția spune că, în cazul în care primăriile vor avea un serviciu propriu de ridicare auto, vor fi aplicate înainte de ridicarea mașinii, alte sancțiuni, ridicarea fiind una aplicată în ultimă instanță. Banii rezultați din amenzi și taxele de recuperare ar putea fi folosiți pentru amenajarea de noi parcări, însă asta presupune ca primăriile din orașele sălăjene să își înființeze propriul serviciu de ridicare, pentru ca banii, deloc puțini, să nu se mai scurgă în buzunarele altor firme așa cum s-a întâmplat până acum.

Conform legii, autovehiculele vor fi ridicate fie de o firma a Primăriei, fie se va organiza o licitație pentru un operator privat, decizia urmând să fie luată de fiecare primărie în parte, dupa posibilități, dorințe și, firește, interese. Principala noutate în lege este faptul că ridicarea vehiculului este dispusă de Politia Rutieră, nu de firma care ridică mașini.

Măsura nu va fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, executarea ei va înceta dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct raspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative. În multe din orașe legea operează deja însă polițiștii aplică, înainte de a dispune ridicarea, amenzi. Dacă șoferul ajunge la autoturism exact în momentul în care acesta este ridicat, se va putea plăti o taxă pe loc iar mașina nu va mai fi ridicată. Aplicarea măsurii nu se va justifica în situația unui vehicul care realizează acțiuni de intervenție sau misiuni care au caracter de urgență. Dispoziția de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informații relevante care pot proba prezența vehiculului în locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicării măsurii, dar și starea vehiculului înainte de ridicarea acestuia.

 

 

 

 

.

 

8 Thoughts to “În scurt timp, începe vânătoarea de autovehicule parcate nesimțit”

  1. sebi@yahoo.com

    ce-si freaca mainile labarul de Fizesan……numa` ase poate isi termina casa ca de cand nu mai ridica (de multe ori abuziv) masini nici o festeala pe casa nu o putut face…ii greu cu munca….nu-i ase mai Fizesene?

  2. Tăunu

    De mult trebuiau ridicate autoturismele parcate pe trotuar de toţi nesimţiţii !

  3. Alfaman

    In Zalau masura a intarziat fiindca Primaria n-are inca lista completa a numerelor masinilor care vor fi evitate de ridicatori.

  4. Anonim

    si unde sa parchezi, ba nesimititilor? jumate din masinile din oras pot fi amendate pt asta. Numai in Zalau comunitarii dau amenzi pt parcare ilegala in zona pietei centrale exact in ziua in care colegiul national silvania avea festivitatea de incheiere a anului scolar. Rusine!!! Fizesan, felicitari! Ai mai facut o afacere adevarata! Apropo, mai stai in ANL? Sau te gandesti sa mai lasi niste oameni saraci in locul tau?

  5. Anonim

    Vom urmări cu mare interes cui va fi atribuit acest contract si in ce conditii. Sper din suflet ca dl. Primar sa nu si semneze sentinta de cădere in dizgratie definitiv, atribuind din nou contractul acestei familii despre care cu totii stim ce a favut cu ridicările de masini. Speram sa fie o licitatie serioasa, trabsparebta, sau, de ce nu, sa infiinteze primăria un serviciu. Asteptam cu interes, Multumim ca ne tiberi la curent. Cat despre ridicari, da, su t necesare in Zalau! Besintirea deja depasesre orice linita a suportabilului.

  6. Afacere clara cu paraindarat,Primaria trebuie sa infiinteze acest serviciu daca vor sa fie corecti si din banii rezultati sa faca parcari in tot orasul pt ca sunt f f necesare ( ex. la spital ) !Fizedan nesimtitule JOS mainile de pe masinile zalauanilor si nu numai, ca sa te imbuibi tu si nenorociti din jurul tau,excroci ordinari de meserie..

  7. Anonim

    Mai bine ati pune voi primaria bari la fiecare trotuar de alea alb cu rosu dar prima data asfaltatile ca sunt dezastru si atunci nu mai intra masinile pe trotuar la cine ai convine sa i se ridice masina la nimeni nu ai place prima data gandti apoi faceti fapte si ganditiva si la locuri de parcare sa faceti nu numai la amenzi doamne ajuta .

  8. Patrimonel

    Sper sa nu le depoziteze in curtea scolilor, Ca pana acum. Sper ca nu vor sa accidenteze copiii!

Leave a Comment