Prima zi de toamnă a adus preţuri şi cu 20 la sută mai mici la produsele de panificaţie. Însă nu la toate. Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9 la sută, începând de duminică, 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.
Produsele cărora li se va aplica o cotă redusă sunt definite în actul normativ menţionat. Astfel, „prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum cinci la sută, din greutate”, se arată în documentul precizat. Aşadar, cota redusă de TVA se aplică tuturor sortimentelor de pâine, intrând aici şi cornurile, chiflele, batoanele şi covrigii. Tot o taxă mai mică se va aplica şi pentru materia primă, adică pentru grâu, făina albă de grâu sau făina de secară.
Dacă în unele magazine din muncipiu, măsura s-a văzut încă din prima zi, în altele administratorii încă „cercetau” cu atenţie avizul de însoţire al pâinii primite de la producători.
Majoritatea producătorilor de pâine din judeţ s-au conformat noului ordin, astfel încât luni, la primele ore ale dimineţii, pe rafturile magazinelor de cartier, majoritatea sortimentelor de pâine erau cu 20 sau 30 de bani mai ieftine.
Potrivit unui proprietar al unui magazin din cartierul Dumbrava, franzela de 500 de grame, produsă de Vicky, s-a ieftinit la raft cu 0,30 de lei. „Noi luăm pâine de la doi producători locali. Azi dimineaţă, de la unul dintre ei am primit pâinea cu TVA de 9 la sută, de la celălalt nu. Aşa că, deocamdată avem un singur sortiment de pâine mai ieftin”, a explicat administratorul.
În schimb, pe rafturile magazinelor din centrul municipiului, zălăuanii au putut cumpăra luni pâinea şi chiflele mai ieftine cu aproximativ 0,20 de lei. „Franzela de 500 de grame s-a ieftinit cu 20 de bani, pâinea albă de 900 de grame este mai ieftină acum cu 30 de bani, iar pâinişoarele sau chiflele cu 0,10 lei. Ambii producători de pâine de la care ne aprovizionăm, Ciupe şi ABOMIL, au scăzut TVA la 9 la sută”, a explicat vânzătoarea unui magazin de lângă piaţa centrală.
Pe de altă parte, reducerea TVA a dat bătăi de cap unor administratori de magazine mai mici. Aşa se face că deşi era bine trecut de mijlocul zilei, iar rafturile unui magazin din zona centrală erau pline de diverse sortimente de pâine şi alte produse de panificaţie. Întrebată dacă preţurile pâinii sau a cornurilor s-au schimbat, proprietara respectivului magazin s-a arătat foarte deranjată de întrebare, spunând doar că acuma face „şedinţa noilor preţuri” şi că mai bine am întreba producătorii de modificarea preţurilor, nu pe ea.
De altfel, un alt producător sălăjean, care îşi comercializează produsele în piaţa centrală ne-a confirmat faptul că s-a conformat ordinului intrat în vigoare de la 1 septembrie. „Cu aproximativ 0,50 de lei am ieftinit fiecare sortiment de pâine, atât cea de un kilogram, cât şi cea de 500, respectiv 700 de grame”, a spus vânzătoarea de la standul Compar, adăugând faptul că celelalte produse de panificaţie, precum cozonacii sau cornurile cu diverse umpluturi au rămas la acelaşi preţ.
Guvernul a redus TVA la pâine pentru a diminua evaziunea fiscală din domeniu. Estimările arată că statul pierde anual 300 de milioane de euro din necolectarea taxelor din morărit şi panificaţie. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Un român consumă, în medie, 97 de kilograme de pâine într-un an. Adică de două ori mai mult decât danezii şi de aproape şapte ori mai mult decât britanicii.
sa nu imi spuna mie cineva ca incepind de la 1 septembrie toata piinea vine pe factura la magazine,FISCULE ! STAI LA PINDA CA POLITISTII CU RADARELE SI VEI AVEA SURPRIZA SA CONSTATI CA NU ESTE ASA,prindei si la zdub cu ei inchidetile inclusiv afacerile doar asa si vor cuminti
Nu-i vorba de bun simt. Totul este marketing!
producatorii au aplicat TVA de 9 %, nu au redus pretul paini pentru ca pretul lor fara TVA este acelasi, prin urmare pretul cu TVA al producatorilor este mai mic datorita TVA-ului de 9 % care merge la stat
dar painea de TASNAD de ce nu se ieftineste ? dar exista un numar de telefon unde se poate suna ,,,,,,,,
unde vrei sa suni ? crezi ca poti obliga pe cineva sa fa aca asta ?? fiecare vinde cu cat vrea
Tasnadul este in ungaria asa ca ,,,,,,,,,,
asa ca ce ?