Programul pentru pregătirea şi întreţinerea drumurilor judeţene din administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, pentru iarna 2012-2013 a fost definitivat, joi fiind semnate acordurile de asociere ale CJ cu 35 de primării. În total, sunt prevăzute a fi realizate lucrări de întreţinere a drumurilor pe o lungime totală de 592 de kilometri, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, de CJ Sălaj.
Decizia încheierii unor acorduri de asociere a fost luată de către conducerea CJ după ce, pentru lucrările de întreţinere pe timp de iarnă din sezonul 2001-2012, au existat dificultăţi în identificarea unor operatori economici interesaţi de executarea acestor lucrări pe drumurile judeţene. Astfel, deşi CJ a iniţiat trei cereri de ofertă în sistemul electronic de achiziţii publice, nu au existat ofertanţi interesaţi, semnarea unor contracte pentru deszăpezirea dumurilor judeţene fiind posibilă doar după mai multe runde succesive de negociere, fără publicare unui anunţ de participare, cu agenţi economici care au preluat întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor judeţene ce au fost împăţite în cinci loturi.
Conform acordurilor semnate joi, lucrările minime de întreţinere pe timp de iarnă ce trebuie executate sunt combaterea alunecuşului, a poleiului şi a înzăpezirii pe drumurile judeţene, folosindu-se utilaje şi materiale adecvate, asigurarea stocului de material antiderapant (sare, nisip), semnalizarea rutieră specifică iernii, dar şi asigurarea scurgerii apelor de pe partea carosabilă după execuţia lucrărilor de curăţare şi îndepărtare a zăpezii.
Perioada preconizată pentru executarea activităţii de iarnă este 15 noiembrie 2012 – 15 martie 2013. Pentru aceste activităţi, CJ va aloca primăriilor prin hotărâri, în două tranşe, suma totală de 1,19 milioane de lei. Anul trecut, suma alocată pentru acţiunile de deszăpezire la nivel de judeţ a fost de 1,13 milioane de lei.
Alocările se vor face în funcţie de lungimea drumului şi nivelul acestuia astfel: nivel I – 2.600 de lei/ kilometru/120 de zile; nivel II – 2.000 de lei/ kilometru/120 de zile; nivel III – 1.500 de lei/kilometru/ 120 de zile; nivel IV – 1.000 de lei/ kilometru/120 de zile. Nivel I presupune deszăpezirea unei benzi de circulaţie în maxim 8 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii şi deszăpezirea întregului drum în maxim 24 de ore de la încetarea viscolului sau ninsorii, în timp ce nivelul II înseamnă că deszăpezirea unei benzi de circulaţie trebuie realizată în maxim 12 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii, precum şi că deszăpezirea întregului drum trebuie executată în maxim 36 de ore.
La nivelul III, deszăpezirea unei benzi de circulaţie trebuie făcută în maxim 16 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii, iar deszăpezirea întregului drum – în maxim 48. Pentru nivelul IV, administraţiile locale vor acţiona în situaţii deosebite.
În cazul în care vor exista sume neutilizate la finalul sezonului de iarnă, acestea vor putea fi folosite de către administraţiile locale pentru alte lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene.
Valcau-Sig de ce nivel ar fi?
Pe aici se sugativeaza bani publici.
iara se lauda cu o gramada de bani si iara nu fac nimic la iarna