Autorităţile judeţene s-au ţinut de cuvânt şi au alocat celor 38 de primării sălăjene cu care au încheiat acorduri de asociere în privinţa întreţinerii drumurilor din judeţ pe timp de iarnă şi cea de-a doua tranşă în valoare de 900.000 de lei. Măsura vine la aproape două luni după ce reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj declarau că „decizia alocării tranşei a doua se va lua numai după aprobarea bugetului, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice”.
„Când am discutat cu primarii şi am semnat acordul vizavi de deszăpezirea drumurilor judeţene, am convenit o sumă fără să ştim care vor fi nevoile concrete de intervenţie, prognozele pentru iarnă fiind unele îngrijorătoare”, a declarat vineri, în cadrul şedinţei CJ Sălaj, Tiberiu Marc, şeful administraţiei judeţene. Acesta a transmis reprezentanţilor celor 38 de unităţi administrativ-teritoriale vizate că pot folosi sumele transferate în tranşa a doua atât pentru plata integrală a firmelor cu care au semnat contracte pentru deszăpezire, dar şi pentru intervenţii pe drumurile comunale.
Cea mai mare sumă de bani a fost direcţionată către comuna Agrij, care a primit încă o tranşă în valoare de 90.000 de lei. Aleşii au mai fost darnici cu oraşul Cehu Silvaniei, care a beneficiat de încă 75.000 de lei, cu comuna Sărmăşag, care a primit alţi 67.000 de lei, dar şi cu Cizer, pentru care s-a alocat o nouă tranşă în valoare de 60.000 de lei. La polul opus se regăsesc primăriile din Poiana Blenchii, Hida şi Jibou, care au fost cadorisite cu sume ce nu au depăşit 5.000 de lei.
Reamintim că pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în sezonul rece 2013-2014, CJ Sălaj a distribuit primăriilor 1,8 milioane de lei, cu 50 la sută mai mulţi decât în anul anterior. O primă tranşă, în valoare de 900.000 de lei, a intrat în conturile a 36 de comune şi două oraşe, la finele anului trecut, alocarea diferenţei fiind aprobată, vineri, de către consilierii judeţene. Este pentru al doilea an consecutiv în care CJ Sălaj a plasat responsabilitatea deszăpezirii drumurilor din judeţ în curtea primăriilor, oferind, în schimb, banii necesari pentru dotarea cu material antiderapant şi efectuarea lucrărilor. Decizia a fost luată după ce în iarna 2012-2013, aceeaşi abordare s-a dovedit a fi eficientă.
Alocările s-au făcut în funcţie de lungimea şi de nivelul de viabilitate al fiecărui drum în parte. În lista traseelor pentru care administraţia judeţului alocă fonduri au fost cuprinse 53 de porţiuni de drum, ce totalizează 603 kilometri, structurate pe patru nivele de viabilitate. Fiecare nivel presupune un termen maxim de la încetarea viscolului ori a ninsorii în care autorităţile trebuie să execute deszăpezirea părţii carosabile.
Cu prima transa ce au facut ? in lipsa de zapada !