Administraţia locală din Jibou a reuşit să finalizeze, în urmă cu aproximativ două săptămâni, una dintre investiţiile propuse pentru acest an. Este vorba de asfaltarea străzilor din oraş şi a celor din satele aparţinătoare. Finanţarea lucrărilor a fost suportată din bugetul local, valoarea acestora fiind de circa 2,4 milioane lei.
„Am reuşit să terminăm asfaltarea a circa 12 kilometri de drum în Jibou şi în satele aparţinătoare, Cuceu, Rona, Husia şi Var. S-a reuşit reabilitarea tuturor străduţelor adiacente, unde am avut acces cu utilajele. Lucrările au fost demarate în primăvara acestui an, când s-au realizat lucrări de consolidare şi pietruire, iar în urmă cu aproximativ două luni au fost începute cele de asfaltare propriu-zisă”, a explicat Eugen Bălănean, primarul din Jibou.
Astfel, în numai două luni, s-a turnat covor asfaltic în cartierul Avram Iancu, pe strada 1 Mai, strada Libertăţii, precum şi în zona centrală a oraşului. Potrivit lui Bălănean, nu s-a asfaltat doar pe strada Orizontului şi pe o porţiune de drum la ieşirea spre Zalău. „Pe strada Orizontului, în prezent, au loc lucrări de introducere a gazului, asfaltarea urmând să aibă loc după încheierea acestora. De asemenea, a mai rămas o porţiune de drum la ieşirea spre Zalău, unde se află 18 gospodării. Este un fel de cătun, zona este cunoscută sub denumirea Ciutărie. Nu s-a turnat încă asfalt, deoarece în momentul de faţă, se fac lucrări de introducere a reţelelor de apă şi canalizare. Şi finanţarea acestora a fost suportată tot din bugetul local. S-au alocat aproximativ 20.000 de lei”, a precizat edilul, adăugând faptul că zonele respective urmează să fie reabilitate în maxim două săptămâni. „Mai durează o zi sau două lucrările la reţeaua de apă, după care, în funcţie de cum vor permite condiţiile meteorologice, vom termina de asfaltat atât pe strada Orizontului cât şi la ieşirea spre Zalău”, a mai spus primarul jibouan.
Utilaj pentru deszăpezire de 43.000 de euro
Totodată, primarul Jiboului susţine că este pregătit cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante pentru a interveni în perioada sezonului rece. „Avem material antiderapant suficient deocamdată. Am achiziţionat 120 de tone de nisip şi 60 de tone, iar dacă va fi o iarnă mai blândă este posibil să nu epuizăm întreaga cantitate. De asemenea, avem pregătite plugurile, iar pentru acest an am cumpărat şi un utilaj de deszăpezire, în valoare de 43.000 de euro”, a menţionat Eugen Bălănean.