Procurorii sălăjeni continuă cercetările în dosarul tâlhăriei din Ortelec, ce s-a soldat cu moartea colonelului Ioan Gherman, după ce unul dintre cei trei condamnaţi a depus, la începutul acestei luni, o cerere de revizuire, susţinând că ar mai fi o persoană implicată. Solicitarea prin care s-a cerut continuarea cercetărilor a fost făcută de Adrian Mincz, care, de altfel, a primit cea mai mare pedeapsă dintre cei trei inculpaţi, respectiv 30 de închisoare.
Înregistrată în 2 iunie, la Tribunalul Sălaj, cererea de revizuire a fost soluţionată în cadrul şedinţei de miercuri, 17 iunie. „Fiind vorba, practic, despre un denunţ, cauza a fost scoasă de pe rolul instanţei şi trimisă Parchetului pentru a se verifica dacă informaţiile furnizate de către condamnat se confirmă”, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene, judecător Cristina Ştef.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au menţionat că cercetările vor viza doar persoana indicată în denunţ. „Nu se vor relua cercetările, ci va fi verificat acel participant menţionat de către condamnat. Se va verifica faptul dacă informaţiile furnizate de către acesta se confrmă sau nu”, a punctat Stana Pompilia, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Reamintim că tragedia s-a petrecut în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2014, pe strada Cetăţii, din municipiul Zalău, când trei tineri au escaladat gardul împrejmuitor al locuinţei colonelului Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, şi au început să caute bunuri, folosind pentru iluminat lanterne tip brichetă. Au căutat în câteva din cele 13 încăperi ale locuinţei, fiind surprinşi de victimă în momentul în care încercau să pătrundă în camera în care aceasta locuia efectiv. În urma necropsiei, s-a stabilit că moartea colonelului Gherman a fost violentă, aceasta a fost cauzată de leziunile meningo-cerebrale (hemoragie leptomeningeală, hematom subdural, contuzii corticosubcorticale şi hematom intraparenchimatos), în cadrul unui politraumatism, leziuni ce s-au putut produce prin loviri active repetate cu corpuri dure, şi prin legarea victimei, acestea putând data din noaptea 27 spre 28 septembrie.
Cei trei tineri, Adrian Bărburaş, Casiu Lingurar şi Adrian Micz, au fost reţinuţi în 8 octombrie 2014, după aproximativ o săptămână de la săvârşirea tâlhăriei din Ortelec, iar în luna februarie a acestui an au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cuprinse între 24 şi 30 de ani. Cea mai mare pedeapsă, respectiv 30 de ani de închisoare, a fost primită de Adrian Micz. Pentru Casiu Lăcătuş pedeapsa rezultantă a fost de 26 de ani, trei luni şi zece luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, zece infracţiuni de furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat.
Adrian Bărburaş a fost condamnat la 24 ani şi două luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, cinci infracţiuni de furt calificat, o infracţiune de complicitate la furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat, precum şi o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare a cărei suspendare condiţionată a fost revocată.