Peste 7.300 de sălăjeni şi-au preschimbat anul acesta permisele de conducere, majoritatea pentru a evita efectuarea analizelor medicale. Surprinzător, în mai puţin de trei săptămâni, sălăjenii care s-au înghesuit la ghişee pentru a solicita noul document au atins recordul de a egala numărul de permise eliberate în judeţ pe tot parcursul anului trecut.
Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, Remus Stanciu, a declarat că în intervalul 3-19 ianuarie, anul acesta, au fost înregistrate la nivelul judeţului 7.327 de cereri pentru preschimbarea permisului de conducere. „Numărul solicitărilor pentru preschimbarea permiselor este unul extrem de ridicat. În cele aproape trei săptămâni de la începutul acestui an, au fost eliberate 7.327 dovezi înlocuitoare a permisului de conducere, în timp ce pentru întreb anul trecut au fost eliberate 7.488 de permise de conducere atât noilor şoferi, cât şi pentru preschimbarea documentului”, a afirmat Remus Stanciu.
Isteria provocată la ghişeele serviciului în ultima perioadă s-a produs ca urmare a unei noi prevederi legislative rutiere intrate în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie: prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Forma şi conţinutul permisului de conducere eliberate vor avea altă formă faţă de documentele eliberate în ultimii ani, astfel încât acesta să corespundă modelului european.
Scuterele, conduse doar cu permis
Noile reglementări din legislaţia rutieră introduc şi obligativitatea obţinerii permisului de conducere pentru scutere, mopede şi ATV-uri. Acestea sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Examenul pentru obţinerea permisului pentru scutere presupune două probe: una teroretică, de evaluare a cunoştinţelor, şi una practică, de verificare a comportamentului şi aptitudinilor. Persoanele care au deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule nu vor mai trebui să obţină permisul pentru conducerea mopedului sau scuterului.
Începând cu data de 19 ianuarie 2013, a fost reglementată şi vâsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere, astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 – 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A. De asemenea, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15 kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.
O altă modificare ar fi aceea că şoferii profesionişti vor avea permisele valabile numai 5 ani, faţă de 10 cum este în prezent. Noile reglementări mai prevăd că bicicliştii care circulă pe lângă pistele speciale să fie amendaţi.